Registracija

Zlatna liga atletike

Sportilus .com , 02.07.2016 14:28

Pročitajte o Zlatnoj ligi atletike te saznajte koje su atletičarke apsolutne pobjednice Zlatne lige. Pročitajte i kad je Blanka Vlašić osvojila Dijamantnu ligu, nasljednicu Zlatne lige.

Atletika event

Zlatna liga (IAAF Golden League) 1998.-2009.

Zlatna liga nastala je od nekoliko prestižnih atletskih mitinga koji su bili poznatiji kao Golden Four a održavali su se od  1990. godine u Oslu, Zürichu, Bruxellesu i Berlinu. Prva sezona Zlatne lige počela je 1998. godine a uz spomenute gradove mitinzi su se održavali u Rimu i Monacu. Godinu dana kasnije dodana su i dva mitinga u Francuskoj.

Nagrada za najuspješnijeg atletičara 2000. i 2001. godine smanjena je sa milijun dolara na pedeset kg zlatnih poluga. Da bi osvojio tu nagradu, natjecatelj je morao pobijediti u svojoj disciplini na pet mitinga od ukupno sedam. Godinama se visina novčanog iznosa mijenjala, pa tako i pravila za podjelu istog. Svake godine nisu ni sve discipline konkurirale za jackpot.

Pamela Jelimo kenijska je atletičarka koja se natječe u utrci na 800 m, osvojila je milijun dolara 2008. godine. Takav uspjeh ostvarila je pobijedivši na svih šest natjecanja tokom te sezone. Blanka Vlašić je zamalo te godine osvojila nagradu ali nedostajala joj je jedna pobjeda koju nije ostvarila na zadnjem mitingu.

2005. godine milijun dolara osvojila je Tatjana Lebedeva ruska skakačica u dalj i troskokašica pobijedivši na svih šest natjecanja. Natjecala se u disciplini troskok.

Maria Mutola bivša je mozambička atletičarka koja se natjecala u disciplini utrka na 800 m a 2003. godine također je osvojila spomenuti milijun dolara.

Posljednja sezona Zlatne lige bila je 2009. godine, a godinu dana kasnije zamjenjuje je Dijamantna liga. Za razliku od Zlatne lige gdje su se mitinzi održavali samo u europskim gradovima, Dijamantna liga održava se i u gradovima na azijskom i sjevenoameričkom kontinentu. Blanka Vlašić pobjednica je u Dijamantne lige 2010. godine. 

Sljedeće najave