Registracija

Zašto nitko od favorita nije osvojio rukometnu ligu prvaka 2016?

Sanimir Radek , 01.06.2016 16:28

Zašto nitko od favorita nije osvojio rukometnu ligu prvaka 2016?

                Na ovogodišnji finalni turnir muške lige prvaka plasirala su se dva kluba očekivano, MVM Vesprem i Paris Saint-Germain Handball, te dva kluba neočekivano  KS Vive Tauron Kielce izbacivši u ¼ finalu tijesno Flensburg, te THW Kiel koji je u istoj fazi izbacio moćnu Barcelonu. Parovi polufinala sugerirali su tijesne utakmice gdje su lagani papirnati favoriti bili Paris Saint-Germain Handball zbog igračkog kadra i petrodolara, te THW Kiel  zbog domaćeg terena i gladi za osvajanjem barem jednog trofeja na kraju ove sezone.

Prije početka turnira u razgovoru sa jednim našim trenerom spomenuo sam da nakon F4 neće preživjeti, odnosno dočekati na klupi iduću sezonu zbog ne osvajanja rukometne lige prvaka niti Noka, niti Gislason. Prognoza da neće osvojiti se obistinila, a da li će biti treneri u istim klubovima iduće sezone saznati će se uskoro.

Moja analiza najviše se bavi vratarima i njihovim pojedinačnim i ukupnim učinkom glede obrana i postotka obranjenih udaraca i na osnovu nje tražim odgovor na pitanje iz naslova.

Prvi polufinalni okršaj osim rezultatske neizvjesnosti donio je i sudar Davida i Golijata u financijskom smislu, te trenera na zalasku karijere našeg Noke Serdarušića i znatno mlađeg i uspješnog trenera Talanta Dušebajeva s druge strane. Oba trenera imala su iskustvo osvajanja Lige prvaka sa prijašnjim klubovima. Noka sa THW Kiel-om, a Talant sa Ciudad Real-om.

Svi koji su gledali utakmicu složni su u samo jednom detalju utakmice i to iz drugog poluvremena u kojem je Noka zaboravio na klupi najboljeg igrača iz prvog poluvremena Hansena uvevši ga u igru u 59. minuti utakmice, ne računajući ulaske prilikom pucanja sedmeraca.

Po meni je bitan još jedan detalj, a to se odnosi na obrane vratara gdje je u prvom poluvremenu Omeyer imao 6 obrana, ali uz jednu veliku crnu rupu od 14 minuta sredinom poluvremena bez ijedne obrane. U toj fazi utakmice francuzi su imali i 3 razlike, te mogućnost da se odlijepe, ali uporni poljaci su ih stizali, te uz 8 obrana Szmala i sustigli na 16-16.

Drugo poluvrijeme donijelo je obrnutu situaciju gdje je Szmal imao 6 obrana, a fenomenalni Omeyer 10, ali zbog već spomenutog razloga (neigranje Hansena) utakmica je otišla na stranu poljaka.

Završna statistika vratara:

Szmal                    14/40    35% obrana, a

Omeyer               16/44    36% obrana.

U drugom polufinalu vodila se rovovska bitka između domaćeg Kiela i već tradicionalnog sudionika završnog turnira Vesprema te jednog od najvećih favorita za osvajanje pobjedničkog pehara. Kiel je također imao 3 gola prednosti, pa Vesprem 2 gola, a u završnicu se ušlo sa rezultatom 25-23 četvrtim golom  Duvnjaka dok je vrijeme na semaforu pokazivalo 58.19 ili 101 sekunda do kraja utakmice.

Ako to ne iskoristiš i ne dobiješ utakmicu u regularnom vremenu, sve se okrene protiv tebe u produžecima, kao što se i dogodilo gdje ih je Vesprem doslovno pregazio i iskoristio ponuđenu priliku.

Učinak vratara u toj utakmici bio je na strani domaćina ali ni to im nije pomoglo.

Landin                  16/47    34% obrana, a mađarski dvojac

Mikler                  6/19       32% i

Alilović                4/19       21% ili

ukupno              10/38    skromnih 26%.

 

U utakmici za 3. mjesto lagani favorit ipak je bio Kiel, znajući da za PSG neće igrati Karabatić i Vori. Međutim obje momčadi su imale vodstvo, PSG +4 u prvom poluvremenu, a Kiel + 2 u 46. minuti. na isteku 55. minute Klein pogađa za vodstvo 27-26 i tu staje te oped pada u završnici utakmice gdje PSG zabija 3 gola i pobjeđuje sa 29-27.

Vratari obje momčadi bili su među najboljim pojedincima na utakmici:

Landin                  16/42    38%, a

Omeyer               14/41    34%

uz stopostotnog Anonnaya s jednim obranjenim sedmercom koji diže postotak obrana na 36%.

 

Finale je bila jedna od najuzbudljivijih rukometnih utakmica koju sam ikad gledao. O njoj je već puno toga napisano i izrečeno tako da mi preostaje spomenutu samo da je na semaforu vrijeme pokazivalo 45.36, a rezultat 28-19 za Vesprem! Što se događalo u zadnjih 15 minuta utakmice mogli smo vidjeti, a zašto se to dogodilo i kako je Vesprem prosuo kantu s mlijekom ipak prepuštam rukometnim ekspertima

i analitičarima, iako bi tu najviše pomogla ekspertiza sportskih psihologa. Deset napada upropastiti zaredom je previše i za ekipu klinaca koji su tek počeli igrati rukomet, a ne za vrhunski sastav i momčad koja je glavni favorit.

Poljaci zabijaju za izjednačenje par sekundi prije kraja utakmice, a mađari isto tako par sekundi prije isteka produžetaka pa je ipak bilo najrealnije da pobjednika odluči rulet sedmeraca gdje su smireniji i koncentriraniji bili igrači i vratari poljske momčadi te potpuno neočekivano, ali zasluženo osvojili naslov pobjednika rukometne lige prvaka u sezoni 2015/16.

 

Učinak vratara na toj  utakmici bio je podjednak (15/15):

Mikler                  8/32       25%

Alilović                7/21       33%

Szmal                   11/37    30%

Šego                     4/15       27%

 

Odgovori na pitanje iz naslova:

Zašto  Paris Saint-Germain Handball nije osvojio naslov?

·         greškom trenera – neigranje Hansena u drugom poluvremenu polufinalne utakmice, a teško je sad odgovoriti što bi se desilo da su ušli u finale;

 

Zašto  THW Kiel nije osvojio naslov?

·         zbog teške sezone iza sebe gdje je njihova liga daleko najteža i najzahtjevnija od svih ostalih liga iz kojih dolaze ostala tri sudionika završnog turnira:

·         olako su se odrekli igračina Ilića i Palmarssona i ne samo to nego su njih dvojica završila kod direktnog konkurenta Vesprema.

 

Zašto  MVM Vesprem nije osvojio naslov?

·         najlošiji dio momčadi bili su trener Sabate koji nije znao privesti kraju utakmicu u kojoj vodiš 9 razlike;

·         njihovi vratari koji su bili najlošiji na turniru;

 

Ukupna statistika učinka vratara:

Paris Saint-Germain Handball  31/86 ili 36%

THW Kiel                                           32/89 ili 36%

KS Vive Tauron Kielce                  29/92 ili 32%

MVM Vesprem                               25/91 ili 27%

 

Moje iskrene čestitke ekipi KS Vive Tauron Kielce, treneru Talantu Dušebajevu i našim igračima Manuelu, Marinu, Ivanu i Denisu!

Sljedeće najave