Registracija

ZAŠTO JE BUBBLE FOOTBALL TOLIKO ZABAVAN?

Maja Posedi , 05.10.2016 14:51

Publika je navikla na klasičan nogomet u kojem igraju dvije ekipe po 11 igrača, a cilj igre je zabiti što više golova protivničkoj ekipi. No koliko smijeha i opuštene zabave je zapravo prisutno u nogometu? 

Nogomet je prvenstveno ozbiljan sport popularan širom svijeta i takvim ga gotovo svi smatraju! Međutim, dodate li balone teške 10 kg koje igrači nose prilikom igre, dobivate sport popraćen obiljem smijeha i izvrsne zabave, za odrasle i za djecu – Bubble football.

Kada i gdje?

Kada govorimo o povijesti ovog sporta, ona je relativno nova. Prema izvorima, navodi se da su bubble football izmislili norvežani Henrik Elvestad i Johan Golden 2011. godine. Krajem iste godine odigrana je prva utakmica te je taj sport postao popularan velikom brzinom. 2012. godine proširio se diljem Europe, Kine pa sve do Japana. Međutim, Lee Mosely 2013. godine pokreće vlastiti posao i otvara kompaniju. Izvori navode da je upravo on začetnik bubble footballa u Europi te da je uspio popularizirati tu vrstu sporta.  

Pravila igre

Kod bubble footballa, u pravilu se utakmice igraju s 10 igrača sveukupno, odnosno 5 po ekipi. Broj igrača se može mijenjati ovisno o dimenzijama terena na kojem se igra utakmica. Svaka ekipa mora imati barem jednu ženu na terenu tijekom igre. Utakmica ne može započeti ako jedna ekipa ima manje od 3 igrača. Zamjene se moguće tijekom igre u bilo koje vrijeme. Zanimljivo je da golman u ovakvom nogometu nije dopušten. Gol se može braniti, no ispred njega ne smije igrač stajati duže od 3 sekunde.
Utakmica se igra u 3 dijela od kojih svaki traje 15 minuta. Iako, vrijeme i raspodjela utakmice može biti dogovorena drugačije. Poluvrijeme traje maksimalno 5 minuta. Na početku utakmice, igrači stoje

na liniji najbližoj svom golu te sudac stavi loptu na sredinu terena i zviždaljkom daje znak za početak utakmice. Ako se lopta nađe van terena ona je i dalje aktivna te se utakmica zbog toga ne zaustavlja. U bubble footballu ne postoji zaleđe.

Oprema

Za igranje ovakve vrste nogometa potrebna je lopta i balon. Lopta je klasična nogometna, dok je gornji dio tijela igrača u potpunosti unutar velikog balona. Ponekad je nemoguće vidjeti poziciju lopte prilikom igre jer kada se dva igrača međusobno dovoljno približe jedan drugome, oni će se najvjerojatnije sudariti! I odbiti. Upravo zbog balona, čak je moguće prevrtanje, kotrljanje i odskakivanje od zemlje. U slučaju pada, igrač je opet na svojim nogama u rekordnom vremenu. Jedini razlog zašto se igrač ne može vratiti na noge je taj što je smijeh toliko velik da je i ustajanje onemogućeno. Igračima se prilikom prvog igranja javlja osjećaj straha od sudaranja i povreda, no jednom kada se zaigra i osjeti sigurnost, zabavi nema kraja. Od ostatka opreme, na nogama igrači imaju tenisice, dok bilo kakva vrsta nakita nije dopuštena.

Ako je nekome dosadio običan nogomet te želi probati nešto novo i uzbudljivo, bubble football je pravi izbor, i za igrače i za gledatelje.  Samo gledajući ovakvu igru, gledatelji se mogu nasmijati do suza. Za igrače je zagarantirana dobra i izvrsna zabava na terenu bez straha od ozljeđivanja jer je on sveden na minimum upravo zbog balona. Bubble football se može zaigrati i u Hrvatskoj zahvaljujući Benjaminu Tuškanu koji je uvjeren da Cristiano Ronaldo ne bi izdržao ni 20 minuta. Bilo bi to izrazito zanimljivo pogledati! 


Može li ovakva atraktivna zabavna igra i poprilično velika količina smijeha odvući igrače od važnosti pobjede?

Sljedeće najave