Registracija

Zabranjene su majice bez rukava

Sportilus .com , 27.05.2016 14:44

Pročitajte o biciklističkoj opremi te doznajte kako su pravilnikom regulirani propisi o opremi.

Biciklizam oprema

Biciklisti na utrkama obavezno nose majicu s rukavima i kratke hlače iznad koljena. Mogu nositi i kombinezon. Zabranjene su majice bez rukava. Da bi se izbjegla zabuna, majice se razlikuju od majica svjetskog prvaka, trenutno vodećeg u UCI kupu, generalnom poretku i od nacionalnih dresova. Tijekom utrke i na službenim ceremonijama natjecateljski broj i natpis moraju biti vidljivi. U slučaju kiše, kabanice moraju biti prozirne ili slične majici.

 

Na cestovnim, pistovnim, ciklokros, mountain bike, trial i BMX utrkama obavezno je nošenje kaciga. Kacige su izrađene od lakih i čvrstih polimera i imaju rupe za ventilaciju. Biciklisti koriste i zaštitne naočale koje ih štite od vjetra, prašine i insekata. Postoje i naočale sa izmjenljivim staklima tako da ih mogu upotrebljavati u svako doba dana i noći. Štitnici za laktove i koljena mogu se koristiti ali smanjuju kvalitetu vožnje. Upotrebom rukavica smanjuje se rizik od ozljeda dlanova, i da bi se izbjegla pojava žuljeva. Rukavicama se postiže bolji stisak na ručke upravljača.

 

style="font-size: 12.0pt;font-family:"Times New Roman",serif">Ovisno o vrsti biciklizma, većina cipela za biciklizam prilagođena je za nastavke na pedalama koji se zakače na posebne pedale da bi se dobila veća snaga kod pedaliranja. Za brdski biciklizam imaju vanjske rubove udubljene. Kod spusta biciklisti koriste tzv. tjelesni oklop koji su sačinjeni od štitnika za ramena, kralježnicu, laktove i prsa. Biciklisti ne smiju nositi dijelove odjeće ili obuće koje bi mogli smanjiti otpor zraka.

 

Pravilnikom je regulirano da tijekom utrke osobe u pratnji natjecatelja ne smiju nositi na svojoj odjeći nikakav propagandni natpis koji je različit od onog koje nose natjecatelji ekipe na utrci.

Majica vodećeg na etapnoj utrci se razlikuje od majica ekipa i klubova, kao i nacionalnih dresova, majice svjetskog prvaka i vodećih u UCI kupovima, serijama i poretcima. Majica vodećeg u pojedinačnom plasmanu je obavezna.

Na gornjem prednjem i stražnjem dijelu majice, u pravokutniku 32x30 cm, donjih 22 cm majice rezerviran je prostor bijele podloge za ekipe.

Na donjem dijelu kombinezona ili hlačica rezerviran je prostor bijele podloge za oglašavanje ekipe visine 9 cm na svakoj nozi. Nositelju majice dozvoljeno je da uskladi boju svojih hlačica majici.

Sljedeće najave