Registracija

Vježbanje sa girjama

Sportilus .com , 31.05.2016 12:20

Pročitajte o povijesti kettlebella te doznajte više o dizanju girja. Saznajte koje su discipline i koje su prednosti ovog sporta.

Kettlebell ili girja je uteg od lijevanog željeza okruglog oblika sa ručkom na vrhu. Dizanje girja vuče korijene iz Rusije još u osamnaestom stoljeću. Tamošnji mladići morali su podići girju težine oko 16 kilograma kako bi pokazali snagu i tako dokazali da postaju pravi muškarci. Ruska je vojska koristila girje kao dio kondicijskog programa. Od četrdesetih godina prošlog stoljeća postoje natjecanja u Rusiji i Europi, dok se u Americi pojavljuje oko 1960. godine. Pavel Tsatsouline je prvi napisao 2001. godine program vježbi za dizanje kettlebella ili girja.

Dizanje girja sadrži tri osnovne discipline a to su: izbačaj- jerk, trzaj-snatch te nabačaj i izbačaj-long jerk. Svaka disciplina je vremenski ograničena na deset minuta, a natjecatelj mora u tom vremenu napraviti što veći broj pravilnih ponavljanja. Girje se proizvode u rasponu od 8 kg pa sve do 60 kg i više. Standardne girje koje možemo vidjeti na natjecanjima su u raznim bojama, pa tako postoje plava od 12 kg, žuta od 16 kg, zelena od 24 kg te crvena od 32 kg. Žene na natjecanjima uz lakše, koriste maksimalno najtežu girju od 24 kg.

Vježbanje sa girjama ima nekoliko prednosti kao što su mala mogućnost od ozljede i  raznovrsnost vježbi kojima se vježbaju svi mišići na tijelu. Prema nekim rezultatima tokom vježbanja potroši se i do 1500 kcal po satu, te se tako potiče gubitak potkožne masti. Vježbati se može i kod kuće, a za sam početak potrebno je savladati pet osnovnih vježbi.

Dizanje girja službeno su proglašene 1974. godine kao ruski nacionalni sport. Prvo državno prvenstvo 1985. godine održano je u gradu Lipetsku. Prvo natjecanje za žene održano je 2001. godine. Međunarodna federacija za dizanje girja ( International Union of Kettlebell Lifting-IUKL) je u Rigi. Svjetski prvak Valerij Fedorenko iz Kirgistana osnovao je u SAD-u  federaciju pod nazivom World Kettlebell Club.   
Sljedeće najave