Registracija

Više zabranjenog nego dopuštenog

Sportilus .com , 19.05.2016 22:59

Pročitajte o opremi za hrvanje te doznajte kakvu odjeću i obuću propisuje FILA, te što izričito zabranjuje.

Oprema za hrvanje

Hrvači dolaze na rub strunjače odjeveni u dres koji je iz jednog dijela, a uzorak odobrava FILA. Dres je isključivo jednobojni, crveni ili plavi. Izrađen je od brzosušećih, mekanih i laganih materijala. Hrvači na prednjem stranu dresa nose grb svoje zemlje. Kratica zemlje iz koje dolaze nalazi se na leđima dresa, a visina slova je najvećih dimenzija 10 x 10 cm. Na leđima je iznad ili u polukrugu oko kratice zemlje, ispisano prezime hrvača slovima čija je visina od 4 do 7 cm. Hrvačima je dozvoljeno korištenje lakših štitnika za koljena bez metalnih dijelova i nošenje maramice od tkanine tokom svake borbe. Prema pravilima na svakom natjecanju osim Olimpijade, hrvači mogu nositi na dresu, na rukavima ogrtača ili leđima trenirke naziv jednog ili više sponzora. Definirana je i visina slova te simbola čija visina ne smije biti veća od 6 cm.

Dozvoljena je upotreba štitnika

za uši, a model mora biti odobren od FILA-e. Štitnici za uši ne smiju sadržavati metalne ili krute dijelove. Ako hrvač nosi dugu kosu, sudac ga može prisiliti na upotrebu štitnika za uši. Zanimljivo je spomenuti da hrvači prije natjecanja moraju biti svježe obrijani ili moraju imati bradu stariju od par mjeseci. Obuća za hrvanje mora biti takva da obuhvaća gležanj. Izričito se zabranjuje korištenje obuće s potpeticom ili potplatom sa čavlima, obuća sa kopčama ili nekim drugim metalnim dijelom. Obuća može biti bez vezica, a ako je s vezicama, tada vezice moraju biti pričvršćene trakom za obuću kako bi se izbjeglo njihovo dodirivanje tokom borbe. U slučaju da hrvač izađe na borilište u neprikladnoj odjeći, sudac daje rok od jedne minute da hrvač ponovo pristupi natjecanju u prikladnoj odjeći. Ako nakon isteka tog vremena isto ne učini, tada hrvač gubi borbu odustajanjem.

FILA izričito zabranjuje nošenje grba ili kratice neke druge zemlje, mazanje tijelom masnim i ljepljivim tvarima i izlazak na borilište ako je hrvač oznojen. Zabranjuje se nošenje zavoja na rukama, šakama i gležnjevima, osim u slučaju povrede ili liječničke preporuke. Ako hrvač nosi zavoje, tada zavoji moraju biti pokriveni elastičnim flasterima. Također zabranjeno je nošenje narukvica, prstenja i naušnica. Ženama je zabranjeno nošenje grudnjaka sa metalnim dijelovima. 

Sljedeće najave