Registracija

VESLANJE-TRENING

Robert Kermeci , 30.09.2017 09:53

VESLANJE-TRENING

U pripremnom periodu, veslači razvijaju kondicijske sposobnosti, razvijaju veslačku tehniku te se psihički spremaju za natjecateljski period. Za vrijeme natjecateljskog perioda i dalje se razvijaju veslačke tehnike, kondicijske sposobnosti najčešće sa treningom na vodi u specifičnim uvjetima. Za vrijeme prijelaznog perioda veslač provodi fizičku i mentalnu relaksaciju te odmorom od treninga koji su specifični za pripremno i natjecateljsko razdoblje. 

Veslački treneri tipove treninga uobičajeno označavaju oznakama A0, A1, A2, Ap, VO2 max, AnAL i AnL. Sadržaj A0 treninga je vožnja biciklom od trideset do šezdeset minuta ili više, gdje je cilj treninga ubrzanje procesa oporavka nakon treninga visokog intenziteta. Osim vožnje biciklom, sadržaj treninga primjerice može biti trčanje, ski trčanje, veslanje, plivanje, rolanje i slično. A1 trening je aerobni ekstenzivni trening s ciljem da se razvije bazična aerobna izdržljivost veslača. Trajanje treninga je oko devedeset minuta, gdje se kombinira trčanje, veslaonica i veslački ergometar. Na taj tip treninga otpada najviše trenažnih sati i postavlja fiziološke osnove čime se omogućava podnošljivost većih intenziteta. A2 trening je trening na ergometru trajanja ukupno šezdeset minuta (tri intervala oko dvadeset minuta), sa odmorima oko tri minute. Cilj A2 treninga je razvoj aerobne intenzivne izdržljivosti veslača. Ap trening je trening na razini anaerobnog praga. Cilj mu je poboljšanje brzine veslanja pri razini anaerobnog praga. Trajanje treninga je trideset minuta na veslačkom ergometru s intervalima od sedam i pol minuta opterećenja i isto tako sedam i pol minuta odmora.

Tip VO2max treninga je trening maksimalnog primitka kisika s poboljšanjem istog. Vježba se u čamcu dvadeset minuta sa četiri intervala od pet minuta opterećenja i pet minuta odmora nakon svakog intervala. AnAl trening je tipa anaerobnog alaktatnog treninga. Vježba se u čamcu sa ukupnim zadanim opterećenjem devet minuta gdje jedan interval opterećenja iznosi minutu i pol sa odmorima od dvije i pol minute. AnL trening je trening tolerancije laktata (mliječna kiselina). Kod osoba koje ne treniraju nakupljanje laktata se osjeća kao bol u mišićima, a javlja se u razdoblju od dvadeseti četiri sata nakon težeg napora. Ukupno trajanje zadanog opterećenja iznosi devet minuta. Interval opterećenja je minutu i pol sa odmorima od dvije i pol minute. Trening se izvodi u čamcu. 

Sljedeće najave