Registracija

Toru Giga Prague Kendo Cup

Sportilus .com , 19.05.2016 23:24

Pročitajte o turniru pod nazivom Toru Giga Prague Kendo Cup koji se održava od 1988. godine pa sve do danas. Saznajte kako je sve počelo i tko je najzaslužniji za promoviranje i popularizaciju kenda u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Kendo događaj

Toru Giga Prague Kendo Cup

Sve je počelo 1988. godine kada je u tadašnjoj Čehoslovačkoj, japanski veleposlanik Toru Giga, učitelj kenda, došao na ideju da organizira prvi turnir prije nego ode iz zemlje. Iako je ta japanska borilačka vještina bila relativno nepoznata, u Čehoslovačkoj je ipak došlo do održavanja prvog, odnosno nultog turnira. Turnir je održan u Pragu pod nazivom ''Prague Kendo Cup''. Osvojio ga je Vladimir Hotovec. Trofej je izrađen od stakla i visok je 46 cm. Kasnije su se na postolje gravirala imena osvajača turnira.

Sljedeće godine raspravlja se da turnir bude službeni i međunarodnog karaktera. Obzirom da je tada komunizam bio na vlasti, domaćinima nije bilo lako izaći iz zemlje te stupiti u kontakt sa kolegama iz drugih država.

Unatoč svemu, organiziran je prvi turnir te održan u studenom 1989. godine. Bio je to veliki uspjeh za organizatora turnira jer su se odazvali natjecatelji iz mnogih zemalja. Na turniru su došli i mnogi kendo uglednici koji su podržali ovakav jedinstveni događaj. Wolfgang Demiski je najviše zaslužan za promicanje kenda u Čehoslovačkoj i u inozemstvu. Taj prvi službeni turnir osvaja Sergio Velasquez iz Nizozemske koji je tada bio i europski prvak.

Drugi turnir već se održao 1990. godine, u postkomunističkoj eri, te je bilo lakše organizirati ovaj turnir kao i ostale sve nadolazeće. Turnir osvaja Hiroshi Karita koji je nastupio pod njemačkom zastavom. U spomen i u čast na osnivača turnira Toru Gige, nakon njegove smrti 2002. godine, natjecanje se od 2003. godine naziva Toru Giga Prague Kendo Cup.  

Sljedeće najave