Registracija

TKO SU RUKSI, HRKI, SHARKY?

Maja Posedi , 30.08.2016 20:08

Upoznajte hrvatske maskote, Ruksija, Hrkija i ostale!

Maskote su postale vrlo popularne u svijetu sporta, a osmišljene su s ciljem zabavljanja publike tijekom bilo kakvih sportskih događaja, naročito za privlačenje djece. Općenito, maskote su najčešće životinje zbog određenih karakteristika i osobina te njihovog izgleda, a mogu biti i izmišljeni likovi. Maskota predstavlja škole, sportske objekte, razna društva i slično, dok su im imena vezana uz nadimke timova. 

U nastavku Vam donosimo pregled 6 hrvatskih maskota koje su popularne zadnjih nekoliko godina.

Ruksi

Svjetsko rukometno prvenstvo za muške koje se održavalo 2009. godine u Hrvatskoj imalo je svoju maskotu. Ruksi je hrvatska gusjenica koja je kreirana sa prepoznatljivim bojama i kockicama Hrvatske, a simbolizirala je upravo ono po čemu su naši rukometaši, Pakleni, postali popularni: izvodeći gusjenicu kako bi proslavili svoju pobjedu, i to ritualno od slavlja olimpijskog zlata u Atlanti 1996. godine. Ime asocira na sam rukomet te je ono izabrano među više od 1000 pristiglih prijedloga.


Hrki

Europske sveučilišne igre koje su održane ove godine, 2016. u Zagreb u i Rijeci bile su održane uz narančastog hrčka s plavom kosom, crvenim nosom u obliku srca i zvijezdom u oku zvanog Hrki. Hrki kao simbol univerzijalnih vrijednosti sporta izabran je između 64 pristigla prijedloga. Čak je 43,7% glasača odabralo upravo ovu maskotu mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića. Ime maskote bilo je izabrano iz 200-tinjak prijedloga, a žiri je izdvojio njih najboljih 11: Starky, HR-Chuck, Hrki, Eugen, Esi, Crocko, Rizgy, Zari, Riza, Hrcko, Skviki. U finalnom izboru većinom je izabrano ime koje je maskota nakon toga i dobila.


Sharky

Hrkiju se nekoliko mjeseci ranije pridružila maskota HNK Rijeka, Mr. Sharky Pešekan, popularnije Sharky te su

kao dva nova prijatelja zabavljali publiku i zajednički promovirali sportski duh i zajedništvo kao osnovne vrijednosti tada nadolazećih Igara i to na posljednoj ligaškoj utakmici između domaćina protiv Hajduka.

 

Tornjak

U susret nadolazećem Europskom prvenstvu za rukometaše kojem će u siječnju 2018. Godine Hrvatska biti domaćin, izabrana je maskota tog prvenstva te je Hrvatski rukometni savez otkrio da će do biti pas tornjak. Slično i sa Ruksijem, ova maskota ima boje Hrvatske te tako nosi crveni dres sa logom „EHF Euro Croatia 2018" i plave patike s crvenim te bijelim detaljima. Odluka za maskotu pala je na čovjekova najboljeg prijatelja te će tako predstavljati Hrvatsku i rukomet sve do 2018. kada će ponajbolji europski rukometaši stići u Hrvatsku, u gradove Split, Varaždin, Poreč i Zagreb. 

   “Bio je zahtjevan zadatak odabrati maskotu koja će predstavljati duh ovog sporta, samo natjecanje i našu zemlju, sve u jednom, ali ne zato što nam je ponestalo ideja, već zato što smo dizajnirali mnogo maskota za razne sportske događaje tijekom proteklih godina, posebno za rukometna prvenstva pa je odgovornost bila još i veća. Izbor je pao na čovjekovog najboljeg prijatelja- planinskog psa čuvara stada, autentičnu hrvatsku pasminu- tornjaka. Njegova snažna vanjština i pouzdan karakter vrlo dobro se uklopio u sliku modernog sportaša. Croatia filmu je bila velika čast dobiti priliku za kreiranje maskote i za ovo prvenstvo. Svi naši kreativni potencijali pokrenuti su u stvaranju nove maskote'', rekla je Una Zima iz Croatia Filma koji je bio zadužen za izradu maskote Europskog prvenstva.  

Maskota Lija 

U prosincu 2014. godine održavalo se Europsko rukometno prvenstvo za žene na kojem su domaćini bili Hrvatska i Mađarska, a hrvatski gradovi domaćini bili su Zagreb, Varaždin i Osijek. Za maskotu tog prvenstva odabrana je lija koja je prvi put bila predstavljena u Umagu u ožujku iste godine. Lija je odabrana jer je znatiželjna, pametna, lukava, snalažljiva, pokretna i uvijek nađe put da dođe do svog cilja.

Maskota Lav 

Nedavno prošle 20. Sportske igre mladih u Splitu koje su se održavale u kolovozu 2016. godine također su bile zabavljane od strane lava, maskote Sportskih igara mladih koji je nosio slogan „Igre su zakon“.

Koja od maskota je Vama najdraža?

Sljedeće najave