Registracija

TKO JE ZASLUŽAN ZA IDEJU I POČETAK PROIZVODNJE OPREME ZA MODERAN KICKBOXING?

Robert Kermeci , 25.07.2017 21:59

TKO JE ZASLUŽAN ZA IDEJU I POČETAK PROIZVODNJE OPREME ZA MODERAN KICKBOXING?

Kickboxing natjecatelji koriste od zaštitne opreme: kacigu, rukavice (10 oz), bandaže, štitnik za zube, štitnik za genitalije, štitnik za potkoljenice, štitnik za prsa (žene), hlače za kickboxing i zaštitne papuče. U nekim disciplinama zahtijeva se nošenje majice kratkih rukava dok žene nose top odjeću.

U kickboxingu natjecatelji nose zaštitnu kacigu radi prevencije ozljeđivanja. Unatoč tome što boksači nose zaštitnu kacigu postoji mogućnost kontuzije mozga prilikom primljenog udarca u glavu. Kaciga prekriva tjeme, bočni dio glave, uši i potiljak. Brada boksača nije zaštićena kacigom te je izložena udarcima.

Rukavice amortiziraju udarce te isto tako sprečavaju od ozljeda kao što su primjerice ogrebotine i tome slično. Rukavice mogu biti izrađene od meke goveđe kože i  ispunjene konjskom dlakom odnosno vodonepropusnom podstavom. Na tržištu postoje i rukavice

sa zaštitom za palac a većina rukavica se zatvaraju vezanjem ili su na čičak patent.

Natjecatelji zamataju šake zavojima koji se zovu bandaže. Šake se zamataju kako bi se učvrstile kosti te da se spriječi ozljeđivanje koje može nastati prilikom udaranja protivnika. Prije bandaže mogu se staviti ispod-bandažne spužvaste trake. Bandaže su elastične, obično sa čičak završetkom a mogu biti dužine od 2,5 m do 5 m te ih ima u raznim bojama.

Štitnik za zube izrađen je od gume, a štiti osim zuba, lice, usne i jezik. Sprečava ozljede glave, vrata i vilice kao i potres mozga. Prema nekim istraživanjima, nenošenje štitnika za zube uzrokuje najveći broj ozljeda boksača.

Štitnici za potkoljenice moraju biti od mekanog materijala bez metalnih dijelova i debljine 15 mm. Štitnici za genitalije su obrubljeni gumom. Hlače za kickboxing su od laganih materijala, a sve zasluge za ideju i početak proizvodnje opreme pripadaju Mike Andersonu tvorcu modernog kickboxinga.
Sljedeće najave