Registracija

Tko je otac modernog body buildinga?

Sportilus .com , 21.04.2016 11:45

Saznajte o povijesti body buildinga i otkrijte što je i tko oformio Sokolski pokret, tko je otac modernog body buildinga,kako je Arnie popularizirao body building te  tko je bio najjači čovjek na svijetu.

Body building povijest

U egipatskoj i starogrčkoj civilizaciji dizanje teških predmeta prakticiralo se za postizanje  snage i moći. Koristili su kamenje različitih veličina i težina kao utege, kako bi oblikovali svoje tijelo. Crtež iz razdoblja 2000 pr.Kr. u egipatskoj pećini svjedoči o izgradnji tijela prikazujući ljude koji dižu utege kruškolikog oblika, dok prve zapise nalazimo kod starih grka. Starorimski liječnik Galen napisao je knjigu ''Čuvanje zdravlja'' u kojoj je boraveći sa gladijatorima, zapisao i na taj način ovjekovječio njihov način vježbanja.

Kasnije u 11. stoljeću u Indiji ljudi su koristili kamene bučice kao utege a sve do 16. stoljeća mislilo se da je dizanje tih utega nacionalna indijska razonoda. U devetnaestom stoljeću, stvaranjem njemačkog i švedskog gimnastičarskog pokreta, Česi kao odgovor stvaraju Sokolski pokret 1862. godine, gdje jedan od osnivača Miroslav Tyrš za razne vježbe upotrebljava bučice i utege.

times="" new="" roman","serif""="">Otac modernog body buildinga je Eugen Sandow (1867.-1925.) iz Königsberga u Prusiji, a danas ruskog  Kalinjingrada. On je nastupao pred publikom pokazujući svoje mišiće a scenski nastup osmislio je njegov menadžer Florenz Ziegfeld. Nat Pendleton glumio je Eugena Sandowa u glazbenom filmu ''Veliki Ziegfeld'' koji je osvojio Oscara 1936. godine. Sandow je imao savršen stas koji je podsjećao na antičke grčke i rimske kipove. Organizira prvo natjecanje u body buildingu 14.9.1901. godine u Royal Albert Hallu u Londonu pod nazivom ''Veliko natjecanje'', a nagrada za prvo mjesto bila je brončana statua samog Sandowa koju je izradio kipar Frederick Pomeroy. Najprestižnije natjecanje u body buildingu danas se zove Mr. Olympia a nagrada je ista brončana statua koju je Sandow prezentirao na svom prvom natjecanju.

Od značajnijih osoba koje su obilježile raniju povijest body buildinga, spadaju Earle Liederman,  autor nekoliko knjiga o body buildingu i Siegmund Breitbart poznat kao ''Najjači čovjek na svijetu'', cirkuski zabavljač koji je pokazivao snagu diljem Europe i Amerike. Joe Weider je jedan od osnivača IFBB, međunarodne federacije, i izdavač nekoliko magazina o body buildingu i fitnessu kao i proizvođač fitness opreme.

Kasnije u sedamdesetim godinama dvadesetog stoljeća Arnold Schwarzenegger popularizira body building zahvaljujući dokumentarcu ''Pumping Iron'' i filmovima o Conanu.

Sljedeće najave