Registracija

TENIS-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 17.08.2017 15:36

TENIS-TRENING ZA POČETNIKE

Za  postizanje odličnih rezultata u tenisu potrebno je imati dobru tehniku, brzinu, snagu, izdržljivost, mentalnu stabilnost i razmišljanje. Uzimajući u obzir te činjenice trening postaje na neki način nauka pa stoga igrači imaju savjetnike za fizičku pripremu, prehranu te psihološku pripremu.

Fizički, emocionalni i mentalni razvoj sa svojim udjelom od jedne trećine svaki, zajedno čine potpuni razvoj igrača.

Sadržaj treninga mogao bi se navesti u tri faze. To je početak treninga gdje se igrač zagrijava, glavni dio gdje se obrađuje tema rada na treningu, te završetak treninga sa rashlađivanjem i istezanjem. 

Kod početnika se uz osnove tenisa, treniraju se osnovni udarci, radi se na razvoju motoričkih sposobnosti kao što su pokretljivost, ravnoteža, fleksibilnost i koordinacija.

Bitna je i motivacija kao i spoznaja o važnosti treniranja. Evo nekih činjenica koje su važne kod fizičkog treninga.

Trening povećava sigurnost igraču, poboljšava tehniku, igru i snagu udaraca. Odgađa umor igrača, smanjuje vrijeme oporavka poslije treniranja, te omogućuje kontinuitet od više dana  kvalitetnog fizičkog nastupa. Također pomaže u izgradnji samopouzdanja u nastupima na turnirima. Dobrim fizičkim treningom smanjuje se broj i težina povreda te se poboljšava zdravstveno stanje igrača.Od samog početka sportski razvoj igrača bit će optimalan samo ako je planiran korak po korak. Bitno je poštivanje pravila fizičkog i psihološkog razvoja igrača za postizanje optimalnog razvoja, a tako kasnije i samog nastupa. Svaki igrač ima svoje prednosti i nedostatke, temperament i osobnost, a to su smjernice prema kojima se temelji planiranje treninga u tenisu. Godišnji plan treniranja je također bitan kod dugoročnog planiranja a obuhvaća pripremu igrača, izbor turnira i natjecanje, oporavak i testiranja. Kako bi se igrač uspješno zaštitio od povreda mora imati dobar program istezanja, raditi na opuštanju i relaksaciji tijela. Istezanje se radi prije i nakon svakog treninga te prije i nakon nastupa.

Sljedeće najave