Registracija

TENIS-PREHRANA

Robert Kermeci , 31.07.2017 19:40

TENIS-PREHRANA

Prehrana igra važnu ulogu u životu sportaša. Kod tenisa se preporučaju tri glavna jela dnevno te užine između jela. Tri segmenta su bitna u prehrani, a to su hidratacija, punjenje ugljikohidratima te oporavak.

Dehidracija smanjuje sposobnost koncentracije te donošenje brzih i važnih odluka. Reakcije su usporene, a to se odražava na samu igru. Prilikom igre ili treninga nakon nekoliko sati gubi se velika količina tekućine, natrija i elektrolita prilikom pojačanog znojenja. Čestim unosom tekućine u tijelo neželjene posljedice svode se na minimum. Na današnjem tržištu postoje energetski napitci  kao i razne vode obogaćene sastojcima koji su potrebni organizmu da bi se prije oporavio od velikih napora.

Ugljikohidrati su važan dio prehrane jer služe kao izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu, te se oslobađa i daje energiju kod većih fizičkih napora. Zanimljivo je reći da 50% energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, 25% masti i 25% bjelančevina.

Preporučene

namirnice: tjestenina od integralnog brašna, riža punog zrna, žitne pahuljice (neobrađene, bez dodanog šećera), kruh pripravljen od integralnih cjelovitih žitarica, grah i mahunarke, sjemenke, leća, krumpir, salate od svježeg povrća i voće (banana).

Oporavak nakon meča morao bi biti brz pogotovo ako se na dan odigraju dva ili tri meča. Ugljikohidrati se uzimaju 1,1 g po tjelesnoj težini u roku pola sata nakon završenog susreta. Postupak se ponavlja nakon dva sata ili se jednom uzme bogatiji obrok ugljikohidratima. Drugim riječima, to bi značilo da prosječan igrač od 68 kg uzima otprilike 75 g ugljikohidrata, te opet nakon dva sata.

Proteini koje smo u organizam unijeli hranom, tijekom probave rastavljaju se na sastavne dijelove-aminokiseline. One stvaraju tjelesne proteine a mišići ih koriste za oporavak i izgradnju. 10-20 grama proteina nakon treninga ili meča, dovoljno je za opskrbu mišićnog tkiva potrebnim aminokiselinama.

Savjetuje se konzumacija hladnih sportskih energetskih napitaka za što brži i učinkovitiji oporavak.

Sljedeće najave