Registracija

TAEKWONDO-PREHRANA

Robert Kermeci , 14.09.2017 16:49

TAEKWONDO-PREHRANA

Kako se  taekwondo natjecanja traju veći dio dana, obroci koji se konzumiraju trebali bi biti bogati ugljikohidratima te lako probavljivi i u malim količinama. Prilikom takvih događaja natjecatelj može pojesti crni kruh s purećom ili pilećom salamom bez majoneze ili nekih sličnih namaza. Preporuča se zadnji unos hrane najkasnije devedeset minuta prije natjecanja a najbolje bi bilo uzeti bananu, naranču ili grožđice. Između borbi, također grožđice ili bananu koje imaju pozitivan efekt,te treba i svakih trideset minuta popiti u malim količinama energetsku  tekućinu.

U kuhanoj piletini, ribi, kuhanom bjelanjku, nemasnom mlijeku, nalazimo proteine. Također je poželjno da većina obroka sačinjava povrće bez začina. Za stimulaciju probave i osjećaj zasićenosti preporučaju se banane i jabuke. Što se tiče pića najbolji su čajevi bez šećera, voda ili mineralna voda. Tokom natjecateljskih borbi organizam gubi tekućinu i elektrolite. Potrebno ih je nadoknaditi tvarima da bi organizam dalje mogao normalno funkcionirati. To su najprije voda i elektroliti, kalij, magnezij i natrij. Najbolje bi bilo korištenje gotovih energetskih napitaka a koje i sami možete pripremiti. Evo jednog recepta za takav napitak. U dvije litre vode promiješajte jednu žličicu soli ili trideset mililitra meda. Umjesto meda može se staviti i dvjesto grama limunovog soka. Najbolja je konzumacija takvih napitaka ohlađenih na 5-10 stupnjeva. Za svakih izgubljenih pola kilograma na masi, treba popiti

pola litre tekućine.
Obrok nakon natjecanja mora biti bogat ugljikohidratima, lagan i lako probavljiv radi normalizacije probave. Donosimo primjer jelovnika pred taekwondo natjecanje.

Za doručak mogu se pojesti cjelovite žitarice sa bananom, pecivo i nemasno mlijeko.

Međuobrok bi se mogao sastojati od voćnog jogurta i malo žitarica.

Za ručak može se pojesti sendvič sa salatom od tune i sa integralnim kruhom ili integralnim krekerima. Nakon ručka jabuka, sirova mrkva te nemasno mlijeko.

Za poslijepodnevnu užinu kukuruzne kokice sa voćnim sokom.

Večernji obrok može biti rižoto od integralne riže i piletine sa zelenom salatom. Kao piće može se popiti nemasno mlijeko. Za desert može biti sladoled od jagoda, malina, kupina ili borovnica.

Sljedeće najave