Registracija

TAEKWONDO-PRAVILA

Robert Kermeci , 08.05.2017 17:07

TAEKWONDO-PRAVILA

Pravila za olimpijska natjecanja u taekwondu određuje Međunarodni olimpijski odbor. Ta je pravila preuzeo od Svjetske taekwondo federacije-WTF-a. Borbe se po pravilima WTF-a sastoje od tri runde, svaka od po dvije minute. Susret se može okončati nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju borbe. Ako je ishod borbe neriješeni rezultat, održava se dodatna runda koja završava onog trenutka  kada jedan od natjecatelja osvoji bod.

Na olimpijskom natjecanju u taekwondu  zabranjeni su udarci šakom u lice. Dozvoljeni su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama punom snagom u glavu, odnosno iznad pojasa.

 Udarac u tijelo boduje se jednim bodom, a udarac u glavu s dva boda. Opomena ili kyong-go se dodjeljuje prilikom nedozvoljene radnje. To mogu biti prelazak granične linije, izbjegavanje ili odgađanje borbe, padanje, hvatanje, držanje ili guranje protivnika. Isto tako to je  i udaranje ili napad koljenom, napad iznad pojasa itd. Druga opomena donosi negativan bod (gam-jeom) kao što su primjerice napad na oborenog protivnika, prekidanje tijeka meča od strane natjecatelja ili trenera i slično. Kod težih prekršaja sudac automatski dodjeljuje negativan bod. Natjecatelj je diskvalificiran kad sakupi četiri negativna boda.

Osvajanje bodova suci pokazuju različitim položajima crvene ili plave zastavice. Što se tiče samog bodovanja tu odlučuje većina. Računaju se suci koji su vidjeli postignuti bod. Nakon isteka tri minute mjerač vremena zaustavlja borbu, bilježe se bodovi u bodovne kartice a pobjednik napreduje na natjecateljskoj listi.

Senior ili seniorka je natjecatelj odnosno natjecateljica sa navršenih šesnaest godina. Težinske kategorije za Olimpijske igre u muškoj konkurenciji su do 58 kg, do 68 kg, do 80 kg, te preko 80 kg. Za seniorke su težinske kategorije do 49 kg, do 57 kg, do 67 kg, i preko 67 kg. 

Vremensko trajanje borbe  za sva službena natjecanja, određeno je WTF/ETU/HTS pravilima. Trajanje borbe, broj rundi te odmor između rundi korigira rukovodstvo natjecanja samo u iznimnim situacijama.

Sljedeće najave