Registracija

TAEKWONDO-POVIJEST

Robert Kermeci , 02.04.2017 09:31

TAEKWONDO-POVIJEST

Taekwondo je tradicionalna borilačka vještina nastao u Koreji. O tome svjedoče slike i kipovi  od prije dvije tisuće i tristo godina koji prikazuju ratnike u borbenim stavovima. Porijeklo riječi taekwondo dolazi od riječi Tae  koja znači udariti nogom, Kwon koja znači udariti rukom i riječi Do koja znači put. Doslovno prevedeno taekwondo znači put noge i ruke.

Koreja je tada bila zemlja sa tri kraljevstva čije su vojske izučavale vještinu borbe bez oružja. Vještinu se zvala ''subak''. ''Subak'' je kasnije evoluirao u ''taekkyon'' koji se njegovao do japanske okupacije Koreje 1904. godine. Naime, Japan je tada zabranio sve borilačke vještine i ''taekkyonu'' je prijetilo izumiranje. Nakon Drugog svjetskog rata i japanske kapitulacije, korejski se učitelji vraćaju u domovinu nakon godina provedenih u Japanu te otvaraju škole borilačkih vještina. U Japanu se susreću sa karateom. Korejske škole nazivaju se mnogim imenima te kroz utjecaj ''taekkyona'',  u vještine se ubacuju specifične nožne tehnike.

Prva  škola borilačkih vještina utemeljena je u Kaisongu. Byung Jik Ro bio je upravitelj prve korejske borilačke škole te je imao ključnu ulogu u razvoju korejskoh borilačkih vještina. Won Kook Lee i Sup Chun u Seulu otvaraju drugu školu. Kako je rat završio,

škole su morale prekinuti sa djelovanjem ali su ponovno otvorene već 1946. godine. Kratko rade jer ponovno počinje rat, ovaj puta  Korejski rat 1950. godine. Tri godine kasnije sklopljen je mir te škole (kwanovi) nastavljaju s radom. Korejski majstori borilačkih vještina pokušali su različite ogranke ujediniti osnivanjem saveza Kong Soo Do (u prijevodu-''goloruki''). Pojavom nesuglasica savez se raspada, dok kwanovi postaju brojniji. Tehnike i način treninga bivaju usavršeni  i preoblikovani u današnju vještinu koju poznajemo kao taekwondo.  Isprva je nazivaju ''tae soo do'' a kasnije se mijenja u taekwondo.

 Iako u samim začecima dijeli korijene i sličnosti japanskog karatea pogotovo onog sa otoka Okinawe, današnji taekwondo vrlo malo podsjeća na tehnike koje su poznate odatle. Suvremeni taekwondo razvijen u Koreji i danas je jedna od najviše promicanih borilačkih vještina u svijetu.

 1961. godine osnovan je Korea Taekwondo Union, a 1965. godine promijenio je ime u Korea Taekwondo Association. ITF je osnovan 1966. godine, te sam izdaje potvrde o zvanjima i organizator je međunarodnih turnira. Kasnije se dijeli na tri organizacije.

Svjetska taekwondo federacija nastala je WTF nastala je 1973. godine. Prvi put se kao sport na Olimpijadi taekwondo pojavljuje u Seulu 1988. godine i u Barceloni 1992. godine i to kao demonstracijski sport. Redovito je na programu olimpijskih igara od Sydneya 2000. godine. 

Sljedeće najave