Registracija

TAEKWONDO-OPREMA

Robert Kermeci , 17.08.2017 15:00

TAEKWONDO-OPREMA

Tradicionalna taekwondo odora za vježbanje zove se dobok. Udobna pamučna odjeća nalik je na onu koju su Korejci nekad svakodnevno odijevali. U povijesti, bijela je boja bila znak čistoće, a u bijelo su se odijevali i bogati i siromašni. Na taj način se izbjegavala klasna razlika. Danas je dobok tradicionalno bijele boje mada nije neuobičajeno susresti se i sa drugim bojama. Izrađen je od polyestera ili kombinacije istog s pamukom.

Taekwondo sustav učeničkih pojasa počinje bijelim pojasom nakon kojeg se napreduje na žuti. Zeleni pojas se kao i plavi stječe u dvije razine (niža i viša). Nakon toga slijedi smeđi pojas (crveni) koji također ima dvije razine. Nakon godine dana treninga, za smeđi pojas slijedeće godine se uvježbava za crni pojas. Pojas je dužine 315 centimetara a širine 5 centimetara.

Za sportsku borbu WTF propisuje zaštitnu opremu, a to su štitnik za tijelo, noge, kaciga za glavu, štitnike za podlaktice i potkoljenice, štitnik za prepone i štitnik za zube. Radi povećanja sigurnosti za taekwondo natjecatelje uvedeni su kao obavezna oprema rukavice za šake i štitnici za rist. Mogu se koristiti i posebne dvoranske tenisice za taekwondo.

Od ostale opreme koja se koristi u taekwondu postoji još i štitnik za genitalije napravljen od tvrde plastike i obložen je umjetnom kožom.

Navest ćemo još neke dijelove opreme koja se koristi za uvježbavanje, a to su primjerice dvostruki fokuser koji je posebno mekan za treniranje dječjih uzrasta i brzih nožnih tehnika, te je izrađen od pjene obložene kožom. Zakrivljeni jastuk fokuser idealan je za uvježbavanje nožnih tehnika i udaraca koljenom. Tu je i reverzibilni oklop, plavo-crveni, vrlo otporan i lagan koji se veže elastičnim trakama i plastičnim patentom za brže vezanje.

Od opreme za individualni trening postoji i stalak za uvježbavanje svih vrsta udaraca s tri podesive visine. Baza stalka puni se s vodom, kako bi se nakon udarca uvijek vraćao u ravnotežni položaj.

 Elektronički TK-Strike štitnik za rist sa senzornim točkama upotrebljava se na WTF taekwondo natjecanjima i prihvaćen za olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

Sljedeće najave