Registracija

Svjetsko WTF taekwondo prvenstvo

Sportilus .com , 31.05.2016 12:46

Pročitajte o Svjetskom taekwondo prvenstvu, te doznajte više o propozicijama tog natjecanja.

Taekwondo event

Svjetsko WTF taekwondo prvenstvo

Svjetsko WTF taekwondo prvenstvo održava se svake dvije godine. Prvo je održano u Seulu 1973. godine.

Kategorije su u muškoj konkurenciji do 54 kg, do 58 kg, do 63 kg, do 68 kg, do 74 kg, do 80 kg, do 87 kg i više od 87 kg. U ženskoj konkurenciji su do 46 kg, do 49 kg, do 53 kg, do 57 kg,do 62 kg, do 67 kg, do 73 kg i više od 73 kg.

Donosimo propozicije sa svjetskog prvenstva iz 2011. godine koji se održao u Gyeongjuu u Južnoj Koreji. Borba traje dva poluvremena po pet minuta, s jednom minutom odmora. U prvom poluvremenu protivnici se bore po jednu minutu prema unaprijed dostavljenom popisu. Tokom drugog poluvremena, nakon izmjene minimalno dviju tehnika, natjecatelje je moguće slobodno mijenjati u svakom trenutku i bez ograničenja.

times="" new="" roman",serif"="">Koristi se elektronski zaštitni i bodovni sustav (PSS) te instant video replay. Prvi put na SP sportaši dobivaju po 4 boda za kružne udarce u glavu, a mečevi se prekidaju kod 12 bodova razlike. Polufinalne i finalne borbe održavaju se dan poslije kvalifikacijskih i četvrtfinalnih borbi u svim kategorijama osim u konkurenciji teškaša. One su u cijelosti na rasporedu posljednjeg dana prvenstva.

Sudionici su državljani zemlje za koju nastupaju i članovi nacionalnih taekwondo saveza priznatih od WTF-a. Stari su najmanje 15 godina. Vlasnici su taekwondo Dan certifikata kukkiwona ili WTF-a te  vlasnici natjecateljske licence WTF-a. Po ekipi može sudjelovati najviše jedan sportaš u svakoj kategoriji.
Sustav natjecanja- jednostruke eliminacije bez repasaža, polufinala i finala će se održati slijedećeg dana. Nositelji kategorija su 25% prijavljenih sportaša po kategoriji, temeljem WTF World Rankinga. Anti-doping testiranju pristupaju obavezno svi osvajači medalja te se obavlja 16 testiranja slučajno odabranih sportaša. Bodovi za ekipni poredak se dodjeljuju za svakog sportaša koji prođe vaganje - 1 bod, za svaku pobjedu po 1 bod, za svaku zlatnu medalju do 7 bodova, za svaku srebrnu po 3 boda te za svaku brončanu medalju po 1 bod.
Bodovi za WTF World Ranking dodjeljuju se za 1. mjesto 70 bodova, za 2. mjesto 42 boda, za 3. mjesto 25,2 boda, za 5. mjesto 15,12 bodova i za 9. mjesto 10,58 bodova.

Na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima najuspješnija je reprezentacija Južne Koreje slijedi Španjolska te je kao treća reprezentacija SAD-e.

Sljedeće najave