Registracija

STRELJAŠTVO

Robert Kermeci , 07.10.2016 16:33

STRELJAŠTVO

Pročitajte o povijesti streljaštva, kako se zvalo prvo oružje i odakle je , o disciplinama streljaštva, te saznajte od kad se održava prvo Svjetsko prvenstvo. Doznajte i koji su naši najuspješniji olimpijci te kad je osnovana međunarodna streljačka federacija.

Povijest streljaštva počinje u 9. stoljeću kada su Kinezi izmislili barut, a kasnije se njegova primjena proširila na Bliski istok, Europu i Afriku. Prvo oružje nastalo je u Kini tokom 10. stoljeća a zvalo se ''pinyin'', izrađeno od bambusovog štapa s barutom koji je izbacio manji projektil ili otrovnu strelicu. Doseg je bio oko jednog metra. To oružje smatra se pretečom svih današnjih vatrenih oružja. Puške se u Europi prvi put pojavljuju u 14. stoljeću, a punile su se barutom kroz cijev što je dugo trajalo. Tek pojavom metka koji u sebi ima barutno punjenje, brzina ispaljivanja bila je znatno veća. Poznat je podatak da je na Divljem zapadu puška '' Remington'' imala presudnu ulogu u pobjedi bijelaca nad slabije naoružanim Indijancima.

Streljaštvo kao sport razvilo se u 19. stoljeću, te je bilo u programu na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine u Ateni. Discipline u streljaštvu koje su u olimpijskom programu dijele se na: pušku (300 m VK, 300 m standardna, 50 m MK i 10 m zračna puška), pištolj (50 m, 25 brza paljba, 25 m standardni pištolj, 25 m pištolj i 10 m pištolj), sačmaricu (trap, dupli trap i skeet) i pokretne mete (50 m i 10 m). Strijelci koriste odjeću i opremu propisanu ISSF pravilnikom.

Međunarodno natjecanje koje se održalo 1897. godine u francuskom gradu Lyonu, kasnije je priznato kao prvo održano Svjetsko prvenstvo. Svjetska prvenstva održavaju se u novije vrijeme svake četiri godine. Zagreb je bio domaćin 2006. godine. Na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima, najuspješnija je reprezentacija bivšeg SSSR-a, dok je druga SAD. Najuspješniji strijelac je Konrad Staeheli (1866.-1931.) iz Švicarske sa ukupno osvojenih 69 medalja.

Međunarodni streljačka federacija osnovana je 1907. godine u Zürichu pod nazivom UIT (Union Internationale de Tir), a današnji naziv ili ISSF ( International Shooting Sport Federation) preuzet je 1998. godine.

Sljedeće najave