Registracija

STREET WORKOUT

Robert Kermeci , 06.10.2016 18:55

STREET WORKOUT

Pročitajte o relativno novom sportu street workout ili ulično vježbanje, te doznajte koje su osnovne vježbe koje se održavaju na otvorenom u javnim parkovima, igralištima i sl. Saznajte i od kada se održavaju svjetska prvenstva i svjetski kupovi, te koji su dosadašnji svjetski prvaci.  

Street workout ili ulično vježbanje nastao je sredinom devedesetih godina u SAD-u, te nešto kasnije u Ukrajini i Rusiji koje su danas velesile. U SAD-u street workout nazivao se i Ghetto Workout, Kalistenika, Gymbarr, ekstremni bodyweight i sl.

Vježbe sadržane u street workout postoje nekoliko stotina godina. To je kombinacija elemenata ekstremne gimnastike, snage i akrobatike, a način vježbanja je s težinom vlastitog tijela na spravama na otvorenom u javnim parkovima, igralištima ili dvorištima. Glavne značajke street workouta su da je atraktivan, besplatan i vrlo koristan za kompletnu muskulaturu. Trenira se svakodnevno nekoliko sati, a rezultat je kompletan kostur koji se učvršćuje muskulaturom, te tako automatski preventivno djeluje na uobičajene ozljede.

class="MsoNormal">Osnovne vježbe su čučnjevi, sklekovi, propadanja, zgibovi, penjanja i sl. koje se međusobno nadograđuju i povezuju, pa se tako postepeno dolazi do malih akrobacija. Krajnji rezultat ovakvog načina vježbanja je izgrađeno tijelo s minimalnim masnim tkivom koje se postiže funkcionalnim vježbama koje uključuju rad cijelog tijela.

U Street workoutu  postoji oko 400 timova, ali taj broj neprekidno raste. Prvo Svjetsko prvenstvo održano je u Latviji 2011. godine. Dosadašnji svjetski prvaci su Kocherha iz Ukrajine, Žilo iz Litve, Sadkov iz Rusije te aktualni prvak Avendano iz Francuske.

Svjetski kupovi održavaju se od 2013. godine s time da se sastoji od nekoliko natjecanja u godini na svim kontinentima. Zagreb je svake godine bio jedan od gradova domaćina Svjetskog kupa.

Krovna organizacija Street workouta je WSWCF (World Street Workout and Calisthenic Federation ), osnovana u Rigi, Latvija 2011. godine. Hrvatski savez uličnog vježbanja osnovan je krajem 2012. godine.

 

Sljedeće najave