Registracija

STOLNI TENIS ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 12.11.2016 10:34

STOLNI TENIS ZANIMLJIVOSTI

Pročitajte o mnogim zanimljivostima iz svijeta stolnog tenisa. Između ostalih zanimljivosti saznajte i koja su tri stolnotenisača prvi nastupili na sedam Olimpijada.

-Stolni tenis bio je zabranjen u SSSR-u između 1930. i 1950. godine. Vjerovalo se da je štetan za vid.

-Stolni tenis prvi puta pojavio se na Olimpijadi u Seulu 1988. godine.

-Prvi reketi bili su izrađeni od pluta, kartona ili drva te prekriveni tkaninom, kožom ili brusnim papirom.

-Stolni tenis je najpopularniji sport s reketom u svijetu. Svake godine na turnirima diljem svijeta natječe se preko 10 milijuna igrača.

-Stolnoteniski meč u prosjeku traje oko trideset minuta, a vrhunski igrači često mogu udariti lopticu da se kreće brzinom većom od 160 km/h.

- Jackie Bellinger i Lisa Lomas drže rekord od 173 uzastopna udaraca loptice u jednoj minuti.

-Kina, Švedska i Sjeverna Koreja su svjetske velesile u stolnom tenisu.

- Ime ''ping-pong'' potječe je od oponašanja zvuka loptice. Ping kada reket udari lopticu, a pong kada loptica odskoči od stola.

-Tijekom Svjetskog prvenstva u Pragu 1936. godine igralo se za jedan bod više od sat vremena gdje su natjecatelji izmijenili više od 12 000 udaraca. Navodno je sudac bio zamijenjen zbog bolova u vratu.

-Svjetski igrači mogu postići da se loptica okreće oko svoje osi 9000 puta u minuti.

-U svijetu postoji više od 30 tvrtki koje se bave proizvodnjom opreme i odjeće za stolni tenis.

-Harry Richman vjerovao je da ako se Atlanski ocean napuni lopticama za stolni tenis, tada bi u slučaju avionske nesreće, putnici imali veće šanse za preživljavanje.

- Jörgen Persson iz Švedske, Jean-Michel Saive iz Belgije i naš Zoran Primorac prvi su stolnotenisači koji su nastupili na sedam Olimpijada zaredom. Nastupaju na Olimpijadi od 1988. godine kada je i prvi put stolni tenis olimpijski sport.

- Tamara Boroš je na SP 2003. godine u Parizu osvojila brončanu medalju koja joj je ujedno i jedina sa tih prvenstava. Nakon deset godina postala je prva stolnotenisačica iz Europe kojoj je uspjelo osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu s obzirom da je samo trima igračicama izvan Azije to uspjelo u razdoblju od 1973. do 2005.godine.

Sljedeće najave