Registracija

STOLNI TENIS-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Robert Kermeci , 19.04.2017 10:25

STOLNI TENIS-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Jan-Ove Waldner iz Švedske, rođen je 1965. godine i još je uvijek aktivan stolnotenisač. Prvi je od četiri igrača u povijesti koji je osvojili grand slam stolnog tenisa. Tu se ubraja olimpijsko zlato pojedinačno, naslov svjetskog prvaka i pobjednik Svjetskog kupa. Postaje popularan u Kini gdje ga nazivaju ''Lao Wa'' (stari Waldner) i ''Chang Quing Shu'' (evergreen), a u ostalom dijelu svijeta ''Mozart stolnog tenisa''. Waldner je uz spomenuto zlato sa Olimpijade, osvojio i srebro na igrama u Sydneyu u pojedinačnoj konkurenciji. Šest puta bio je svjetski prvak, pojedinačno (2) i momčadski (4), europski prvak deset puta od toga momčadski šest puta, pojedinačno jednom i u parovima tri puta.   

Liu Guoliang rođen je 1976. godine u kineskom gradu Xinxiangu te je nakon Waldnera drugi osvajač grand slama u stolnom tenisu. Uz olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji,osvojio je i zlato u parovima. Jedno srebro (parovi) i broncu pojedinačno ima sa Olimpijade u Sydneyu. Smatra se jednim od najboljih igrača svih vremena.

Kong Linghui kineski je igrač rođen 1975. godine i treći je po redu osvajač grand slama. Kongov stil igranja preuzeli su mnogi vrhunski europski igrači koji su igrali u razdoblju od kasnih osamdesetih do kraja devedesetih godina prošlog stoljeća ( švedski igrači Waldner i Persson). Također

Kong se smatra jednim od najvećih igrača stolnog tenisa. Od olimpijskih medalja osvojio je zlato dva puta- pojedinačno i parovi, te također srebro u parovima. Sa Svjetskih prvenstava ima osam zlatnih, šest srebrnih te dvije brončane medalje, osvajajući ih u svim kategorijama.

Zhang Jike posljednji je od velike četvorice osvajača grand slama. Rođen je 1988. godine u kineskom gradu Quingdau. Momčadski i pojedinačno ima zlatne medalje sa Olimpijade u Londonu 2012. godine. Svjetski prvak bio je dva puta momčadski i jednom pojedinačno, vice-prvak mješovito i dva puta treći u parovima.

Viktor Barna (1911.-1972.) bio je svjetski prvak pet puta, u razdoblju od 1930. do 1935. godine. Barna je rođen u Mađarskoj kao Győző Braun ali zbog antisemitizma mijenja ime u Viktor Barna. Na samom početku 2. Svjetskog rata sa suprugom bježi u Ameriku a vraća se u Europu da bi se borio na britanskoj strani kao padobranac. Englesko državljanstvo uzima 1952. godine. Autor je nekoliko knjiga o stolnom tenisu.     

Miklós Szabados (1912.1962.) mađarski je igrač sa petnaest naslova svjetskog prvaka koje je stekao nastupajući u svim kategorijama, mješovito, parovi, momčadski te pojedinačni naslov prvaka 1931. godine. U paru je nastupao sa svojim prijateljem Viktorom Barnom kojeg je i pobijedio na svojem prvom službenom turniru 1927. godine. 

Sljedeće najave