Registracija

SNOW QUEEN TROPHY

Robert Kermeci , 06.01.2017 10:55

SNJEŽNA KRALJICA (SNOW QUEEN TROPHY)

Pročitajte o ženskoj slalomskoj utrci Snježna kraljica. Doznajte kako je dobila ime, tko je najtrofejnija Snježna kraljica, te o mnogim drugim zanimljivostima vezanih uz ovo natjecanje FIS Svjetskog skijaškog kupa.

Snježna kraljica je slalomska utrka u ženskom skijanju. Održava se na Sljemenu a utrke se boduju za FIS Svjetski skijaški kup. Prvo natjecanje održano je 2005. godine pod imenom ''Zlatni medvjed''. Ime je promijenjeno godinu dana kasnije 2006., u ''Snow Queen Trophy'' u čast našoj najboljoj skijašici Janici Kostelić. Upravo zbog njezinih odličnih skijaških rezultata i sportskih uspjeha, Zagrebu je dodijeljena organizacija tog skijaškog spektakla.

Kristalnu krunu dobiva pobjednica slalomske utrke sa svojim ugraviranim imenom. Uz krunu dobiva plašt i sjeda na prijestolje simbolizirajući kraljicu.

Sama utrka skija se na Crvenom spustu, a start je na 985 metara dok je cilj na 785 metara. Iznos nagradnog fonda najveći je u natjecanju ženskih slalomskih utrka Svjetskog kupa.

Prvih godina Snježna kraljica bila je najposjećenija utrka u Svjetskom kupu, a prema nekim podacima gledalo ju je oko dvadeset tisuća gledatelja. Zanimljivo je spomenuti da je to jedina utrka koja se odvija blizu nekog velikog milijunskog grada.

New Roman","serif"">Marlies Schild, austrijska skijašica, dosada je četiri puta osvajala naslov Snježne kraljice, dok je to dva puta pošlo za rukom finskoj skijašici Tanji Poutiainen. Jednu pobjedu imaju  njemačka skijašica Maria Riesch i Francuskinja Sandrine Aubert.

Utrka koja je održana 5.1.2006. godine za Janicu Kostelić je i njena najbolja utrka života. Tom drugom vožnjom ušla u legendu svjetskog skijanja jer je sa sedmog mjesta iz prve vožnje bez štapa i rukavice došlo do trećeg mjesta u drugoj vožnji, prestigavši tadašnju olimpijsku pobjednicu u slalomu Anju Pärson.

Godinu dana kasnije, 2007., Ana Jelušić osvaja drugo mjesto i time je postala druga naša skijašica nakon Janice koja je uspjela osvojiti medalju u Svjetskom kupu.

Sljedeće najave