Registracija

SKIJANJE-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 08.05.2017 16:52

SKIJANJE-TRENING ZA POČETNIKE

 

Skijanje kao sport zahtijeva izdržljivost, snagu, brzinu, reakciju te dobru kondiciju. Ovi treninzi su namijenjeni sportašima i naprednim skijašima, a prije svega mogu ga koristiti i početnici.

Osim što izdržljivost pomaže za dobru tehniku skijanja, pomaže skijašu kako bi bolje podnio česte visinske razlike u vrlo kratkom vremenskom razmaku. Za bolju izdržljivost potrebno je dugo trčanje, s promjenom tempa, a dobra je i vožnja biciklom. Svako opterećenje ne smije biti duže od 30 minuta.  Za stvaranje solidne izdržljivosti treba trenirati dva do tri puta tjedno u razdoblju od šest tjedana.
Kod treninga snage koristi se niz vježbi, a gleda se da su vježbe različitije. Rade se skokovi u najrazličitijim oblicima (na jednoj nozi, na obje noge, vodoravno, okomito, skokovi sa dodatnim kretanjem kao rotacija) te  vježbe za jačanje muskulature ruku.
Za brzinu rade se 6 do 8 ponavljanja-1 serija, sa rastom intenziteta, a onda pauza od nekoliko minuta te dalje 2 do 3 serije.

Za izdržljivost rade se 10 do 12 ponavljanja-1 serija, sa srednjim intenzitetom, a u nastavku pauza od dvije minute, te dalje 2 do 3 serije. Dva do tri puta tjedno u trening može se uključiti jedan trening snage.

Trening pokretljivosti sastoji se od svakodnevne gimnastike u trajanju od 10 do 20 minuta. Izbor vježbe ovisi od zahtjeva skijaša i općeg nivoa pokretljivosti. Svaka vježba se ponavlja 10 do 15 puta (kod dinamičkih vježbi), odnosno radi 10 do 30 sekundi kod statičkih vježbi, uključujući veći broj serija vježbi. Odgovarajuće zagrijavanje osigurava bolji efekt treniranja. Trening pokretljivosti je bitan u toku intenzivnog treninga snage.

U vježbe ravnoteže treba ugraditi višestrukost pokreta. Ako je veći raspon pokreta, tada je veća sigurnost da se u slučaju potrebe posegne za odgovarajućim modelom ravnoteže.
U skijanju su bitne vježbe ravnoteže na jednoj nozi, a rade se u blokovima od po nekoliko minuta, dva puta tjedno.
Vježbe reakcije treba najmanje jednom tjedno, uvrstiti u trening a rade se grupno.
 

Poželjno je da su treninzi dva do tri puta tjedno, minimalno jedan sat dnevno. Neposredno prije treninga ne preporuča se uzimanje hrane.Sljedeće najave