Registracija

SKIJANJE-PREHRANA

Robert Kermeci , 29.08.2017 18:01

SKIJANJE-PREHRANA

Kod skijaša važan faktor u postizanju odličnih rezultata je prehrana. Namirnice kao kruh, žitarice, voće i povrće, meso, riba, mlijeko te mliječni proizvodi baza su zdrave prehrane. Radi dobivanja energije treba konzumirati hranu bogatu ugljikohidratima.

Najbolji izbor ugljikohidrata su žitarice, tjestenina, kruh i riža. Skijaši ih uzimaju prije skijanja odnosno samog natjecanja. Lako su probavljivi pa su stoga i dobar izvor energije.
Vlakana, vitamine i minerale u tijelo unosimo konzumiranjem integralnih tjestenina, integralnog kruha, smeđe riže i kruha od cjelovitih žitarica.

Evo primjera što se može konzumirati tokom dana:

Doručak, koji se nikako ne smije preskakati, može sastojati od mlijeka sa žitaricama, tost, jaja, voće i jogurt. Druga kombinacija može biti kajgana sa šunkom i sirom, par kriška kruha te prirodni sok.

Međuobroci mogu se sastojati od orašastih plodova, sušenog voća, energetskih pločica, malih čokolada te sportskih napitaka.

New Roman","serif"">Ručak mora biti dobra kombinacija bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata. To može biti juha, tjestenina s umakom od rajčica, pizza s malo masnim preljevima, a za desert palačinke sa  preljevom od sirupa. Također ručak može biti omlet, piletina i salata. Bogat izbor bjelančevina su meso i mesni proizvodi, jaja i sirevi. Od riba preporučaju se losos, sardina, skuša i pastrva. Najbolji izvor proteina sa ujedno i s najmanjim sadržajem masti su bjelanjak iz jaja, tuna, kuhane dagnje, pečena pileća i pureća prsa, pečena pastrva, pečena srnetina, pečeni zec i losos

Uglavnom, moguće su brojne kombinacije ali je bitno da se koriste ove namirnice kao što su primjerice suho voće (suhe šljive, marelice, suhe smokve), žitarice, voćni jogurt, kruh, riža, rezanci i tjestenina, voće, povrće, krumpir i razni voćni sokovi.

Što se tiče konzumiranja tekućine, voda kao napitak je dostatna, iako se preporučaju i sportska energetska pića. Bitno je napomenuti da treba izbjegavati zaslađena i gazirana pića.   

Sljedeće najave