Registracija

SKATEBOARDING-PRAVILA

Robert Kermeci , 22.07.2017 22:22

SKATEBOARDING-PRAVILA

X Games ima pet disciplina skateboard natjecanja: Big Air, Street (muškarci i žene) i Vert (muškarci i žene).

Big Air – U najnovijoj disciplini Big Air (od 2004. godine), devet  skejtera izvode četiri skoka te se natječu za tri mjesta u finalu gdje se sastaju s trojicom najboljih iz prošlogodišnjeg natjecanja. U finalu, svaki od šest skejtera izvode pet skokova. Skejter sa najvećim brojem osvojenih bodova je pobjednik. Ovo natjecanje nije vremenski ograničeno, a sudačka komisija ocjenjuje stil i kreativnost.

Street – U početku natjecanja sudjeluje devetnaest skejtera a broj se smanjuje na elitnih devet koji se natječu u završnici. Osvajač prvog mjesta iz prošlogodišnjeg natjecanja automatski se kvalificira za finale da se zaokruži broj natjecatelja na deset. Finalna natjecanja dijele se tri vožnje po petnaest minuta. Na kraju svake vožnje suci rangiraju natjecatelje od 1-10, a zatim se dodjeljuje svakom skejteru  rezultat od 1 do 100, baziran na temelju agresivne izvedbe vožnje i njezinog sadržaja. To su broj trikova, težina, originalnost i raznovrsnost uspješno ukomponiranih trikova; stil – tečna povezanost pojedinih trikova i savladavanje prepreka (kao što su rampe, kutije, zidići, klupe, rukohvati stepenice i slično). Zbrajaju se rezultati iz tri vožnje i dijeli se s tri da se dobije za svakog natjecatelja ukupni rezultat.

Vert – Sama riječ vert dolazi od riječi vertikalan. Vozi se na half pipe rampi, te se izvode veliki skokovi i trikovi u zraku. Svaki od 10 natjecatelja odvozi tri puta po 45 sekundi  a najbolji od tri rezultata je konačni rezultat u ukupnom poretku. Natjecatelji se ocjenjuju ​​na temelju agresivnog izvršenja vožnje, težinu izvedbe, raznovrsnost, kontinuitet, stil, originalnost te korištenje rampe.
Sljedeće najave