Registracija

Saznajte što je zeleni sako i tko je pozvan na večeru prvaka

Sportilus .com , 16.05.2016 15:57
Doznajte više o Masters turniru te što je zeleni sako i tko je pozvan na večeru prvaka.

Golf događaj

Masters tournament

Masters Tournament održava se u mjesecu travnju i za razliku od drugih turnira uvijek se igra na istoj lokaciji, na terenima Augusta National Golf Cluba u američkoj saveznoj državi Georgia. Teren je nekad bio rasadnik biljaka pa je svaka od osamnaest rupa na terenu dobila ime po stablu ili grmu s kojim je ostao povezan. Turnir ima niz tradicionalnih događaja. Osim novčane nagrade, od 1949. godine zeleni sako je i nagrada za pobjednika turnira koji ga mora vratiti u Klupsku kuću nakon godine dana od pobjede. 

Večera prvaka koju je 1952. godine uveo američki igrač golfa Ben Hogan, održava se u utorak prije početka turnira a na večeri prisutni su određeni članovi odbora Augusta National Golf Cluba te protekli prvaci. Obično se služe jela iz nacionalne kuhinje iz zemalja odakle dolaze pobjednici. Tako je primjerice Vijay
Singh sa Fijia jeo plodove mora, dok je Mike Weir iz Kanade uživao u lososu i veprovini.

Počevši od 1963. godine legendarni golf igrači a koji su i ujedno osvajači prošlogodišnjih turnira izvode početni udarac. Jack Nicklaus ima najviše osvojenih Mastersa, ukupno šest, dok Tiger Woods ima četiri. Jimmy Demaret, Gary Player, Sam Snead, Nick Faldo i Phil Mickelson su igrači sa po tri osvojena Mastersa. Igrač koji osvoji turnir automatski igra na preostala tri Grand Slam turnira slijedećih pet godina te doživotno može nastupati na Mastersu.

Prvi europski igrač koji je osvojio Masters bio je Seve Ballesteros iz Španjolske. To je bilo 1980. godine.

Kanađanin Mike Weir prvi je ljevoruki igrač koji je osvojio Masters.

National Golf Club je bio na meti Marthe Burk feministkinje koja je organizirala neuspjeli prosvjed 2003. godine vršeći pritisak da klub prihvati i ženske članove. Njezin zahtjev nije bio prihvaćen.

Prvi Masters osvojio je 1934. godine američki igrač Horton Smith dok je aktualni pobjednik Danny Willett.
Sljedeće najave