Registracija

SAVATE BOKS PRAVILA

Robert Kermeci , 06.03.2017 17:41

SAVATE BOKS PRAVILA

Na natjecanjima u savate boksu insistira se na tehničkoj dotjeranosti izvođenja udaraca, a svaki nepravilno izveden udarac strogo kažnjavaju suci. Borba je dinamična jer borci neprestano razmjenjuju udarce. U borbi se insistira na podjednakoj upotrebi ručne i nožne tehnike. Natjecatelji koji ne poštuju ovo pravilo mogu biti diskvalificirani. Dozvoljeni udarci rukom su direkt, kroše, aperkat i sving. Nije dozvoljen udarac rukom iz okreta i čekić udarac odozgo,dok svi udarci moraju biti izvedeni prednjim dijelom rukavice.
Dozvoljeni udarci nogama su: prednji, bočni, kružni, polukružni, iz okreta i skoka. Svi moraju biti visoko tehnički dotjerani a udarna površina može biti pun gornji rist stopala, bočnim ristom stopala vanjskim i unutrašnjim, punim donjim ristom stopala, prstima (vrhom obuće) i petom.
Zabranjeni su: udarci vrhom obuće za prednji nožni udarac, goljenicom, koljenom laktom, glavom, ramenom i blok dizanjem koljena i potkoljenice. Dozvoljena su čišćenja stopala i noge kao i sve vrste izbjegavanja od nožnih udaraca i blokova rukom (šakom i podlakticom) kao i presretanja udaraca stopalom. Zabranjene su sugestije trenera za vrijeme trajanja borbe.
Dozvoljene udarne površine tijela: - prednji dio glave i lice sa strane, prednji, zadnji i bočni dio tijela, predio kuka osim trokuta za genitalije, noge (butine, koljeno, potkoljenica) i ruke.
Zabranjene udarne površine tijela su: tjeme, potiljak i genitalije. Zabranjeno je guranje, hvatanje, hrvanje, klinč, udaranje laktom, glavom, ramenom, goljenicom i koljenom kao i otvorenom rukavicom, podlakticom, udaranje protivnika dok je na podu ili je upleten u konopce, poslije sučeve naredbe stop. Svako nesportsko ponašanje strogo se kažnjava.

U svojim intervencijama na borilištu sudac se služi naredbama. En Garde je naredba koja se koristi da bi natjecatelji zauzeli stav prije početka ili poslije prekida borbe. Stop je naredba koja se koristi da bi se zaustavila borba, natjecatelji i aktivno vrijeme borbe. Allez je naredba kojom se dozvoljava natjecateljima da počinju ili nastave borbu. Samo na naredbu allez mjerač vremena počinje ili nastavlja mjeriti aktivno vrijeme borbe. Distance je naredba na koju se natjecatelji moraju odmah razdvojiti na nožnu distancu i na naredbu allez odmah nastavljaju borbu. Na naredbu distance, aktivno vrijeme borbe se na zaustavlja. U savate boksu boduje se na je slijedeći način: pozitivni bodovi su pravilno izvedene tehnike uz odgovarajuće doziranu snagu udarca, ovisno od vrste natjecanja ''assaut'' ili ''combat'', u dopuštene ciljeve. Svi udarci rukom u glavu ili tijelo 1 bod, udarac nogom u nogu 1 bod, udarac nogom u tijelo 2 boda i udarac nogom u glavu 4 bodova. Negativni bodovi dobivaju se za sudačke kazne ili opomenu minus 1 bod koju sudac u ringu izriče nakon što se suglasio sa bodovnim sucima. Treća opomena je diskvalifikacija. Pobjeda se može ostvariti na bodove, predajom, tehničkim ili klasičnim ''knock-outom'' i diskvalifikacijom jednog od natjecatelja. Seniorske borbe u ''combatu'' traju 5 x 2 min. s odmorom od 1 minute između rundi i odvijaju se na boksačkom ringu, dok se borbe u ''assautu'' odvijaju na borilištu s tatami podlogom.

Sljedeće najave