Registracija

SAVATE BOKS-OPREMA

Robert Kermeci , 08.05.2017 16:42

SAVATE BOKS-OPREMA

Oprema je određena prema pravilniku FIS-a. Natjecatelji nastupaju u odjeći koja mora biti čista i bez vidljivih oštećenja. Natjecatelji na sebi ne smiju nositi nakit zbog sigurnosnih razloga i ne smiju nositi pomagala za vid i sluh. 

Rukavice za savate boks izrađene su od kože ili sličnog materijala, a ovisno o težini natjecatelja su od 8, 10 i 12 unci. Moraju pokrivati šaku natjecatelja, te oko 10 cm podlaktice. Zatvaraju se vezanjem vezica ili se lijepe čičak trakom. Ako se rukavice vežu, tada moraju biti dobro zavezane kako bi koža ili sličan materijal prekrivali veći dio dlana. Čvor mora biti vezan na unutrašnjoj strani podlaktice. Dio koji pokriva podlakticu mora biti učvršćen ljepljivom trakom.

Bandaže su obavezne tokom borbe a izrađene su od pamuka, dužine od 2 do 5 m i širine 4 cm. Strogo su zabranjene bandaže koje su izrađene od ljepljivih materijala ili platnene bandaže oblijepljene trakom ili flasterima. Dozvoljeno je imati ljepljivu traku preko bandaža samo oko ručnog zgloba te oko palca. Kod combat disciplini obavezna je verifikacija bandaža markerom prije početka borbe, te  provjera istih prije proglašavanja pobjednika.

New Roman","serif"">Papuče za savate boks izrađene su od poliestera ili kože. Potplat je čvrst, izdržljiv i savitljiv. Debljine je do 2 cm i ravan cijelom dužinom te može prekrivati unutrašnju stranu stopala do 2 cm. Vežu se vezicama iznad članka a rupe kroz koje prolaze ne smiju imati metalnih dijelova. Prednji dio papuča je zaobljen i presvučen tankim slojem lateksa ili sličnim materijalom.

Triko za savate je jednodijelni i od rastezljivog je materijala. Prianja uz tijelo natjecatelja. Može biti sa kratkim rukavima ili bez rukava iz jednog ili dva spojena dijela koji prekrivaju trup i noge. Triko prema pravilima ne smije imati metalne ili plastične dijelove. Za natjecanje nije važna boja niti model trikoa.

U zaštitnu opremu spadaju štitnik za zube,štitnik za genitalije, kaciga, štitnici za potkoljenice te za žene štitnik za grudi. Ova oprema obavezna je i dozvoljena u assautu ispod i iznad 18 godina, u combat eliminacijama i u combat finalima za juniore i seniore. U combat finalima za juniore i seniore zabranjena je  kaciga i štitnici za potkoljenice.

Prema pravilniku štitnik za zube mora biti od savitljivog materijala a kaciga ne smije pokrivati vilicu i jagodične kosti. Štitnici za potkoljenice moraju biti od mekanog materijala bez metalnih dijelova i debljine 15 mm. Štitnici za genitalije su obrubljeni gumom, dok štitnik za grudi ne smije prelaziti liniju ispod grudi više od 2 do 3 cm.

Sljedeće najave