Registracija

ŠAH-ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 15.11.2016 17:09

ŠAH-ZANIMLJIVOSTI

Pročitajte o zanimljivostima iz svijeta šaha. Saznajte koja je najkraća odigrana šahovska partija a koja najduža. Doznajte i o koliko je mogućih kombinacija u prva četiri poteza.

- Najkraća šahovska partija imala je samo dva poteza ali ipak je odigrana u Leipzigu na turniru  1878. godine. Jedan mladić je pod utjecajem treme odigrao neobično otvaranje što je Neumann kao crni igrač odmah iskoristio. Evo partije: 1. g4 e5 2. f3 Dh4#.

- U Drugom svjetskom ratu, Britanski šahovski velemajstori Golombek, Milner-Barry i O'Donel Alexander  bili su dio su tima koji je uspio dešifrirati nacistički ''Enigma'' kod.

- Oko 605 milijuna ljudi zna igrati šah.

- Neurolozi iz Clevelanda i Ohia tvrde da se igranjem šaha i sličnih misaonih igara, tri puta manje izlažemo riziku od demencije ili Alzeimerove bolesti.

- Gari Kasparov je postao najmlađi šahovski prvak svijeta u povijesti 1985. godine nakon iscrpljujućeg šahovskog maratona protiv Anatolija Karpova. Tada je imao samo 22 godine.

- U šahu je 318.979.564.000 mogućih kombinacija za odigravanje prvih četiri poteza.

New Roman","serif"">- Teoretski je moguće da partija šaha ima 5949 poteza.

- Nikolić i Arsović odigrali su najdužu partiju u Beogradu 17.2.1969. godine. Partija je završena remijem nakon dvadeset sati i petnaest minuta i imala je 269 poteza. 

- Emanuel Lasker je najduže držao titulu svjetskog prvaka, ukupno 26 godina i 337 dana.

- En passant je prvi put odigran u 15. stoljeću, a kao pravilan potez prihvaćen je tek 1880. godine.

- Prvi put šah je odigran preko telefona 1878. godine.

- I Karpov i Korčnoj napisali su autobiografiju pod istim nazivom: ''Šah je moj život''.

- Najduže je za jedan potez razmišljao Francisco R. Torres Trois u partiji protiv Santosa 1980. godine. Mogao je odigrati samo dva poteza a razmišljao je 2 sata i 20 minuta.

- Šah se prvi put pojavljuje u filmu '' The Wishing Ring'' 1914. godine. Prvi film o šahu zvao se ''Chess Fever'' a snimljen je 1925. godine u Moskvi s kubanskim šahistom José Raúlom Capablancom glavnoj ulozi.

-  José Raúl Capablanca postao je svjetski prvak a da nikad nije učio šah iz knjige, niti je proučavao šahovska otvaranja, pa se zbog toga smatra jednim od najvećih prirodnih šahovskih talenata ikada.

Sljedeće najave