Registracija

ŠAH-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 19.06.2017 16:25

ŠAH-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Svjetska šahovska organizacija FIDE ( Fédération Internationale des Échecs), osnovana je 20.7.1924. godine u Parizu. Organizira Svjetska šahovska prvenstva, donosi pravila šaha te dodjeljuje titule. Izdaje knjige o šahu koji se zovu FIDE albumi, a sadrže najbolje odnosno najteže šahovske probleme. FIDE organizira i Šahovsku olimpijadu. Prvo Svjetsko prvenstvo u šahu održano je  1886. godine u SAD-u, a igrali su Steinitz i Zukertort.  Prvih pet partija odigrano je New Yorku, slijedeće u St. Loiusu a finalni meč u New Orleansu. Steinitz je postao prvi svjetski prvak pobijedivši ukupno 10-5. Tada se igralo na deset pobjeda dok se neodlučeni rezultati nisu računali.

Dalje su redom svjetski prvaci bili Lasker, Capablanca, Aljehin, Euwe, Botvinik, Smislov, Talj, Petrosjan, Spaski, Fischer, Karpov i Kasparov.To je lista prvaka do 1993. godine kada dolazi do nesuglasica između FIDE i nekih vrhunskih igrača. Kasparov je trebao igrati protiv Shorta za dvostruki iznos od prvobitno ponuđenog ali tada FIDE oduzima naslov prvaka Kasparovu a Shortu pravo da bude izazivač. Ipak igraju Kasparov protiv Shorta (12,5-7,5) i Kasparov branu titulu svjetskog prvaka. Igraju i Karpov i Timman (12,5-8,5), te Karpov postaje svjetski prvak kojeg šahovski svijet nije priznavao. Short zajedno sa Kasparovom, te sa još nekim igračima osniva PCA (Proffesional Chess Association), te organiziraju natjecanja neovisno o FIDE. Kasparov i Kramnik spadaju u ''klasične'' svjetske prvake od 1993. godine.

Nakon Karpova naslov FIDE svjetskog prvaka osvajali su Halifman, Anand, Ponomarjov, Kasimdžanov te Topalov. 2006. godine FIDE organizira meč Topalov protiv Kramnika. Oboje su svjetski prvaci prema svojoj šahovskoj organizaciji pa se igrao meč za spajanje titule. Kramnik pobjeđuje i zadržava titulu koju je osvojio 2000. godine protiv Kasparova. Anand je prvak od 2007-2013, a Carlsen od 2013. pa do danas. Kad se sve sumira, ispada da je u sto i dvadeset godina bilo dvadeset svjetskih prvaka.

Šahovsku olimpijadu organizira FIDE i održava se od 1927. godine. Igra se svake druge godine. 1950. godine održana je u Dubrovniku 9. Šahovska olimpijada i tada je pobijedila reprezentacija bivše Jugoslavije. Dosada su najbolji igrači bivšeg SSSR-a, druga je Rusija dok je treća SAD. Od igrača najbolje su rezultate postigli Petrosjan, Talj i Karpov.

Europsko pojedinačno prvenstvo u šahu održava se od 2000. godine, a organizira ga Europski šahovski savez i ima oko pedesetak zemalja članica. Prvenstvo se igra u muškoj i ženskoj kategoriji. Judith Polgar mađarska šahistica, osvojila je treće mjesto u muškoj kategoriji 2011. godine u Europskom prvenstvu održanom u francuskom gradiću Aix-les-Bainsu. Polgar igra samo protiv muških protivnika!

Sljedeće najave