Registracija

Rukometna priča - nevidljivi trener

Sanimir Radek , 07.05.2018 11:21

Nevidljivi trener

Petog dana mjeseca svibnja pohodio sam utakmice djevojčica rođenih 2006. i mlađe koje su igrale 10. krug natjecanja u konkurenciji djevojčica B, 1. hrvatske rukometne lige regije sjever.

Turnir se igrao u sportskoj dvorani Graditeljske škole u Čakovcu uz sudjelovanje rukometašica iz Garešnice, Koprivnice i Čakovca uz napomenu da RK Podravka Vegeta iz Koprivnice u natjecanju sudjeluje sa dvije ekipe.

S obzirom da su to djevojčice kojima je to prva prava rukometna sezona nakon mini-rukometnog staža prikazan je dopadljiv i zanimljiv rukomet sa puno atraktivnih poteza i pogodaka, ali i puno pogrešaka, krivih dodavanja, promašaja, ali i to je sastavni dio igre pa curicama nije za zamjeriti kad takve pogreške vidimo i u ozbiljnijim utakmicama na najvišem nivou.

Međutim, greške koje se ne bi smjele događati, najviše pripadaju sudačkom dvojcu iz Bjelovara (a zašto čak iz Bjelovara treba pitati „stručnjake“ koji delegiraju nestručnjake) koji su pokazali da nemaju osjećaj za rukomet, za dobnu kategoriju kojoj sude, s tim da djevojčice koje su igrale imaju sigurno više rukometnog staža od neimenovanog dvojca iz Bjelovara za koje možemo reći da su zalutali na rukometni teren.

Ali nisu ni suci najveći problem već oni koji ih delegiraju te nadzornici koji bi ih trebali „nadzirati“, a ne štititi i prikrivati njihove pogreške pod izgovorom da ih nema dovoljno pa im treba dati šansu!?

Također, u opisu posla nadzornika je i pregledavanje licenci trenera kao i registracija igračica. Nije prvi put da se desilo da na klupi sjedi trenerica bez licence, ali zanimljivije od svega

je da je trener sa licencom upisan u zapisnik a nije ga bilo ni blizu dvorane!

Ali zato na klupi sjedi Glavni dežurni u dvorani kojem je jedan od zadataka osigurati red i disciplinu na tribinama!

Javna je tajna da se takve stvari dešavaju na rukometnim terenima, ali zabrinjavajuće je zatvaranje i očiju i ušiju od strane nadzornika utakmice, povjerenika lige kao i nadležnih i mjerodavnih osoba iz Rukometnog saveza.

Postoje klubovi koji uredno podmiruju svoje obaveze, šalju trenere na skupe trenerske seminare, plaćaju licence, ali nažalost postoje i ovi drugi koji se na to oglušuju i manipuliraju iskaznicama, licencama, registracijama....

Kad se sve to zbroji dolazimo do zaključka da nije dobro, da se ne radi kako bi trebalo, te da je najbitnije imati što više klubova u natjecanju kako bi se iz članarina, kotizacija i ostalih dadžbina namirila „gladna usta“ Saveza i službenih osoba. I kako onda očekivati rukometnu masovnost iz koje proizlazi kvaliteta koja u konačnici daje rezultat?

Da se vratimo na početak i objavimo rezultate 10. kruga odigranog u Čakovcu:

ŽRK Garešnica – RK Podravka Vegeta 2                18-6

ŽRK Zrinski - RK Podravka Vegeta 1                        10-16

ŽRK Zrinski - RK Podravka Vegeta 2                        9-3

RK Podravka Vegeta 1 - ŽRK Garešnica                 14-7

Sve pohvale ekipi RK Podravka Vegeta koja se plasirala na završnicu državnog prvenstva.

Sljedeće najave