Registracija

Roland Garros

Robert Kermeci , 24.05.2016 23:03

ROLAND GARROS

Doznajte više o drugom po redu Grand Slamu Roland Garrosu, pročitajte kako je dobio ime te saznajte više o trofeju, najuspješnijim igračima i Hrvatima na French Openu.

Četiri turnira s najdužom tradicijom, u istoj kalendarskoj godini, poznatiji su kao Grand Slam. Trenutno je u tijeku drugi Grand Slam, Roland Garros ili Otvoreno prvenstvo Francuske, a tradicionalno se održava u Parizu sredinom svibnja i početkom lipnja.

Roland Garros je drugi naziv za French Open, a zapravo je ime francuskog pilota koji je ostao zapamćen po svojoj hrabrosti za vrijeme Prvog svjetskog rata. Francuzi su nazvali turnir njemu u čast, premda Garros nikad nije bio natjecateljski tenisač već je bio prvak Francuske u biciklizmu 1906. godine! Turnir djeluje na državnoj razini od 1891.godine, dok 1925. godine postaje međunarodnog tipa. Tada su se natjecanja održavala na travnatim terenima stadiona Racing Club de France i Stade Fran

rgb(37, 37, 37); background-image: initial; background-attachment: initial; background-size: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-position: initial; background-repeat: initial;">çais. Današnji sportski kompleks u Parizu čini dvadeset terena sa zemljanom površinom. Trofej koji se dodjeljuje pobjedniku turnira izrađen je od čistog srebra te se njegovo ime gravira, a repliku dobiva u trajno vlasništvo.

Rafael Nadal je sa devet pobjeda najuspješniji igrač u pojedinačnoj muškoj konkurenciji, dok je Chris Evert kod žena najuspješnija sa sedam pobjeda. Marin Čilić je prvi hrvatski tenisač koji je osvojio Roland Garros 2005.godine u juniorskoj konkurenciji. Iva Majoli je 1997.godine osvojila turnir u pojedinačnoj ženskoj seniorskoj konkurenciji. Ivan Dodig je 2015. godine u paru sa Brazilcem Marcelom Melom osvojio Roland Garros.

Hrvati koji su nastupili na French Openu prije Drugog svjetskog rata su Dragutin Mitić (1917.-1986.), Franjo Kukuljević (1909.-2002.) te naš Čakovčanac Franjo Punčec (1913.-1985.). Mitić je u mješovitim parovima sa Francuskinjom Simone Mathieu osvojio Roland Garros 1938. godine. Kukuljević je s istom igračicom godinu dana kasnije izgubio u finalu, dok je Punčec 1938. godine u pojedinačnoj konkurenciji dospio do polufinala. 

Sljedeće najave