Registracija

RAGBI- TRENING I PRIPREME

Robert Kermeci , 09.08.2017 17:10

RAGBI- TRENING I PRIPREME

Kao i svaki sportski trening, tako i trening ragbija počinje zagrijavanjem. Zagrijavanje podiže temperaturu tijela i mišića, aktivira grupe mišića, stimulira živčani sustav i povećava pokretljivost zglobova, a time priprema igrača za aktivnost te smanjuje rizik od povrede. Efektivno zagrijavanje dovoljno podiže temperaturu tijela, a ne opet previše da bi se igrač umorio. Počinje se laganim trčanjem ili igrom kako bi se poboljšao rad srca i cirkulacija krvi. Rade se osnovni pokreti da se opuste mišići te poveća pokretljivost zglobova. Primjeri istezanja su istezanje prednje lože, istezanje zadnje lože i istezanje ruku.

Fleksibilnost je vrlo važna komponenta kondicije za bilo koji sport. Nedostatak fleksibilnosti može biti uzrok loše tehnike i često može izazvati povredu. Igračima ragbija općenito treba dobra fleksibilnost u tetivama koljena, donjem djelu leđa, ramenima, kukovima i člancima. Treninzi fleksibilnosti se mogu podijeliti u dvije vrste, a to su statični i dinamični. Statični je tradicionalni način istezanja koji se sastoji od istezanja mišića i držanja istog u toj poziciji određeno vrijeme. Statični treninzi fleksibilnosti trebaju se izvoditi kao posebne vježbe ili poslije neke aktivnosti. Dinamični pokreti imitiraju vježbe koje će tek biti izvođene. Počinje se malim pokretima malog intenziteta i povećava se brzina i opseg pokreta dok se tijelo zagrijava. Dinamičko istezanje je vrlo djelotvorno u pripremi tijela za rad i koristi se za vrijeme zagrijavanja.

Treningom brzine i okretnosti igraču se povećava sposobnosti ubrzavanja, trčanje maksimalnom brzinom i upravljanje tjelesnom težinom pri promjeni pravca. Razvoj brzine uključuje treninge snage, kardio-trening i pliometriju. Evo nekih primjera za povećanje brzine. Rad ruku, bez okretanja trupa, prelaženje 10 do 30 metara i uvrštavanje zagrijavanje ili specifičnih vježbi brzine. Kod trčanja pod opterećenjem koriste se različite vrste opterećenja kao što su utezi, trčanje uzbrdo ili lagano do srednje opterećenje na kratkim dionicama približno 20 metara sa 6 ponavljanja i dva minuta odmora. Za povećanje brzine može se trčati po blago strmom terenu. Kod sprinta uzbrdo razvija se jačina nogu koja pomaže pri eksplozivnosti. Koriste se kratke dionice od 10, 20 i 30 metara, 4 ponavljanja sa 3 minute odmora. Na kraju treninga rade se lagane vježbe istezanja u trajanju od  10 do 15 minuta, te se savjetuje konzumacija hladne vode ili sportskih energetskih napitaka za što brži i učinkovitiji oporavak.

  

Sljedeće najave