Registracija

RAGBI PRAVILA ZA RAGBI UNION

Robert Kermeci , 10.03.2017 23:58

RAGBI PRAVILA ZA RAGBI UNION

Ragbi se igra loptom elipsastog oblika, a sudjeluju dvije ekipe sa po petnaest igrača Cilj je postizanje što više bodova donoseći loptu iza poprečne granice igrališta ili linije pogotka. Bodovi se ostvaruju polaganjem (try) koji vrijedi pet bodova ili nogom tako da lopta pređe prostor između dviju stativa i iznad grede te padne na tlo iza gola koji je za to predviđen. Postoje tri načina, a to su ''drop goal'', ''penalty goal'' i ''conversion''. ''Drop goal'' je način na koji se pogodak postiže tokom aktivne igre tako da lopta dotakne tlo neposredno nakon ispuštanja iz ruku i neposredno prije udarca nogom te vrijedi tri boda. ''Penalty goal'' ili kazneni zgoditak je kad se lopta uputi prema protivničkom golu sa zemlje ili ''drop kickom'' nakon što je protivnik skrivio prekršaj. Kazneni zgoditak vrijedi tri boda. ''Conversion'' ili pretvaranje dodjeljuje se nakon uspješnog polaganja. Pretvaranje se može  iskoristiti ''drop kickom'' ili uz pomoć stalka za  loptu pomoću kojeg lopta stoji okomito na tlo. Pretvaranje vrijedi dva boda.

Ekipa je podijeljena na igrače skupa i igrače linije. Igrači skupa su: lijevi i desni stup, sidraš, lijevi i desni drugog reda skupa, lijevo i desno krilo skupa i zatvarač. Igrači linije su spojka, otvarač, prvi centar, drugi centar, lijevo i desno krilo i branič.

Skup je formiran i započinje igru nakon prekršaja i prekida, a igrači se slože u formaciju i međusobno se naguravaju. U prednosti je ekipa kojoj je dodijeljena lopta u skupu jer sidraš hvata loptu, te je nogom gura u svoj skup prema igraču spojci. Protivnička ekipa tu namjeru pokušava onemogućiti guranjem ili rotiranjem cijele formacije. ''Ruck'' omogućava brzi protok lopte za dinamičniju igru. Formira se kada igrači iz obje ekipe dođu u kontakt iznad lopte, a u toj formaciji je zabranjeno igranje rukama. Igrači koji su na tlu ne bore se za loptu. ''Maul'' se formira kad protivnički igrači zadrže igrača s loptom, a igrač se održi na nogama.  U slučaju da je lopta u ''maulu'' ili mlinu, a niti jedna ekipa ne može igrati loptom, tada sudac zaustavlja igru i poziva skup. Pravilo prednosti je isto kao i u nogometu. Sudac procjenjuje nastavak igre iako je protivnički igrač napravio prekršaj, odnosno ako je napadač ostvario dovoljnu prednost. Ako nije, tada sudi prekršaj na onom mjestu gdje je napravljen.

Utakmica traje 2 x 40 minuta, a može se produžiti sudačkom odlukom zbog eventualnih ukazivanja pomoći ozlijeđenim igračima. Utakmicu sudi glavni sudac uz pomoć dva linijska suca. Sudac igraču dodjeljuje žuti karton za manje prekršaje, a igrač napušta igru na deset minuta. Crveni karton dodjeljuje se igraču za teži prekršaj ili kao drugi žuti karton, a igrač se isključuje iz igre.     

Sljedeće najave