Registracija

RAGBI-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Robert Kermeci , 06.05.2017 13:19

RAGBI-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Jonah Lomu rođen je u Aucklandu na Novom Zelandu, 12.5.1975. godine. Koristio je kombinaciju brzine i snage da zbuni protivnike. Poznat je kao prva prava ragbi super zvijezda, te ima zasluge u popularizaciji ragbija tijekom ranih 90-ih. Lomu je imao samo dva nastupa prije Svjetskog prvenstva 1995 , ali je iznenadio ragbi svijet postigavši ​​sedam polaganja u pet utakmica . Njegova polaganja pomogla su da Novi Zeland dođe do finala, gdje u povijesnoj utakmici gube od Južne Afrike. Lomu je i dalje igrač sa najviše polaganja u povijesti Svjetskog kupa, ukupno dvanaest. Najzaslužniji je da je Novi Zeland osvojio 1996. godine prvi turnir ''The Tri Nations''. Tijekom svoje karijere, Lomu se borio s nefrotskim sindromom, koji se razvija kod mnogih bolesnika s bubrežnim bolestima. Bolest ga je često ostavila u krevetu za vrijeme igračke karijere, iako je on to vješto tajio. Nagrađen je novozelandskim ordenom za zasluge i smatra se najboljim ragbijašem svih vremena.

Martin Johnson engleski je igrač ragbija, a rođen je 9.3.1970. godine. Tokom svoje karijere igrao je za klub Leichester Tigers od 1989. do 2006. godine. Za reprezentaciju Engleske nastupio je 84 puta. Prvi reprezentativnu utakmicu odigrao je 1993. godine, naknadno pozvan umjesto ozlijeđenog igrača, a u tom susretu Engleska je porazila Francusku. Nakon te utakmice, Johnson je postao standardni igrač, pomažući Engleskoj osvojiti Grand Slam 1995. godine. Postaje kapetan četiri godine kasnije, te vodi Englesku do naslova Svjetskog kupa 2003. godine. Johnson kao veliki obožavatelj američkog nogometa, komentira i analizira utakmice za nekoliko televizijskih kuća.

Dan Carter  rođen je 5.3.1982. godine u Southbridgeu na Novom Zelandu. Najbolji je strijelac u povijesti natjecanja ''The Tri Nations''. Postigao je ukupno 1381 bod u svojoj karijeri. 2005. godine, Carter je postigao 33 bodova protiv British and Irish Lionsa, što je gotovo dvostruko više nego što mu je bio prijašnji rekord na jednoj utakmici. Njegova igra smatra se jednom od najboljih u povijesti ragbija.

David Campese rođen je 21.10.1962. godine u Queanbeyanu u Australiji. Za reprezentaciju je nastupio 101 puta, a držao je svjetski rekord sa najviše polaganja u tzv. test mečevima do 2006 godine. Proglašen je igračem turnira na Svjetskom kupu 1991. godine, gdje je u finalu Australija porazila Englesku. Bio je poznat po načinu igre kojom je zabavljao publiku. Campese sebe naziva ''prvi ragbi milijunaš", još od vremena kad je igračima bilo zabranjeno baviti se profesionalnim ragbijem. Uveden je 2013. godine u IRB-ovu ''Kuću slavnih''.

Sljedeće najave