Registracija

Propisane tehničke specifikacije

Sportilus .com , 06.06.2016 22:35

Pročitajte o dimenzija bicikla te o njihovim propisanim tehničkim specifikacijama.

Biciklizam dimenzije

UCI definira karakteristike i dimenzije bicikla odnosno tehničke specifikacije.

Za cestovne, pistovne i ciklokros utrke, bicikl ne smije biti duži od 270 cm a širina ne smije biti veća od 50 cm. Vrh sjedala mora biti 5 cm minimalno iza okomice koja prolazi kroz osovinu pogona. Sudački odbor provodi test ako smatra da natjecatelj zbog svojih razloga koristi bicikl manjih dimenzija od propisanih. Tada pristupa testu koristeći visak koji provjerava da li okomica vrha koljena prolazi okomicu osovinu pedale u momentu kad se nalazi u prednjoj poziciji.

Sjedalo je dužine od 24 do 30 centimetara. Razmak između osovine i tla je također od 24 do 30 centimetara. Nadalje, razmak između okomica koje prolaze osovinom pogona i osovinom prednjeg kotača je od 54 do 65 centimetara (stražnjeg od 35 do 50 centimetara). Između unutarnjih točaka prednje vilice, razmak ne smije biti veći od 10,5 centimetara, a kod zadnje vilice

ne veći od 13,5 centimetara. Pravilnik dozvoljava promjer kotača uključujući i gumu od 55 do 70 centimetara. Kod bicikala za ciklokros, širina gume ne smije biti veća od 35 mm, bez čavala i šiljaka.

Propisan je broj žbica u kotaču kojih je dvanaest a mogu biti okruglog, ravnog ili ovalnog oblika, ali ne šire od 10 mm. Najmanja dopuštena težina bicikla je 6,8 kg.

Okvir bicikla za cestovna natjecanja (osim ciklokrosa i kronometra) klasičnog je izgleda dizajniran na bazi glavnog trokuta, sastavljen od cijevi koje mogu biti okrugle, ovalne ili spljoštene.

Na kronometarskim i drugim pistovnim natjecanjima dozvoljeno je dodavanje učvršćenih dodataka na vodoravni dio upravljača. Razmak između okomica koje prolaze osovinom pogona i krajnje točke upravljača ne smije biti veći od 75 centimetara.

Zabranjen je svaki dio koji natjecatelj doda ili ugradi u strukturu s ciljem smanjenja ili koji rezultira smanjenjem otpora zraka, poput zaštitnih ploha je zabranjen. Zaštitna ploha je fiksni dio koji djeluje kao štit od vjetra sve to da se smanji otpor zraka nekog drugog nepomičnog dijela bicikle. 

Sljedeće najave