Registracija

PRIČA O NOGOMETNOJ LOPTI - 2. DIO

Maja Posedi , 18.09.2016 18:25

U prvom dijelu priče o nogometnoj lopti saznalo se da je lopta bila izrađena od raznih materijala te da se Charles Goodyear smatra izumiteljem moderne nogometne lopte. U nastavku pročitajte o daljnjem razvoju i promjenama u izradi nogometne lopte.

Nakon definiranja oblika i veličine lopte, službeno 1937. godine, ono što se mijenjalo s vremenom bio je materijal i oblik tzv. ploča ili panela koji čine loptu. Masovna proizvodnja nogometnih lopti krenula je s Engleskom nogometnom ligom osnovanom 1888. godine. Fokus proizvodnje lopti bio je na zadržavanju njenog oblika te su smatrali to ključnim elementom. Kako su lopte bile rađene od kože, njena čvrstoća i vještine koje su potrebne za izradu bile su najvažniji faktori.  Vanjski pokrov lopte bio je izrađen od kravlje kože. Veliki napredak kod dizajna lopte došao je s razvojem panela, odnosno ploča umjesto ranijeg dizajna gdje su lopte bile izrađene od kožnih dijelova koje su se spajale na polovima lopte.

Do 1900-ih godina, lopte su bile izrađene na način da su mogle bolje odskakivati i izdržati veći pritisak, a sastojale su se od gume te su bile prekrivene teškom smeđom kožom. Većina lopti imale su pokrov od tanke kože s osamnaest dijelova spojenih u šest ploča i tri trake u svakoj. Svaki je dio bio zašiven ručno.  Prednost takve izrade bio je u tome što su lopte bile dobre za udaranje, no problem se javio kod loših vremenskih uvjeta gdje bi se lopta napunila vodom te bi postala vrlo teška što je izazivalo podosta ozljeda glave. Također problem je bio i kvaliteta materijala, a i to da se lopta tijekom utakmice često raspala. 


Lopta s 18 ploča (panela, dijelova)Lopta korištena na Svjetskom prvenstvu 1930. godine


Kao simbol današnjeg nogometa, Adidas je 1970. godine posebno za Svjetsko prvenstvo te godine napravio bijelo - crnu loptu. Lopta se sastojala od 32 panela, od toga je 20 bilo bijelih a 12 crnih. Ta lopta nazivala se Telstar.


Za potrebe Svjetskog prvenstva 2006. Adidas je predstavio loptu s 14 panela, zvanu Teamgeist ("Time Spirit"). Umjesto toga da su njeni paneli bili zašiveni zajedno, bili su slijepljeni da bi se dobila što glatkija površina lopte.

Na Svjetskom prvenstvu 2010. Adidas uvodi 8 panelnu loptu nazvanu Jubalani („celebrate“) izrađenu od boljih materijala kako bi se poboljšale performanse i sam dojam lopte.

 


A što je CTRUS u nogometnom svijetu saznajte u 3. dijelu priče. 

Jeste li znali?

1950. izumljena je prva vodootporna lopta korištenjem sintetskih boja

1951. rađeno je na poboljšanju vidljivosti nogometne lopte za igrače i gledatelje. Tako je za vrijeme zime i snijega korištena narančasta lopta. 

Imena Adidasovih lopti: Telstar (1970.), Telstar Durlast (1974.), Tango (1978.), Tango Espana (1982.), Azteca (1986.), Etrusco (1990.), Questra (1994.), Tricolore (1998.), Fevernova (2002.), Teamgeist (2006.), Jabalani (2010.), Brazuca (2014.), Beu Jeu (2016.) - lijepa igra

Sljedeće najave