Registracija

POVIJEST SKIJANJA

Robert Kermeci , 18.12.2016 10:02

POVIJEST SKIJANJA

Doznajte o povijesti skijanja, otkada postoje prvi nalazi o skijanju, te tko je otac modernog skijanja. Saznajte porijeklo riječi ski, te tko je bio Arnold Lunn.

Najstariji podaci o skijanju bazirani su na arheološkim nalazima. Drvena skija pronađena je oko 1200 km sjeverozapadno od Moskve kod jezera Sindor, a datira iz vremena 5000-6300 godina pr.Kr.  Kalvträskskidan skija pronađena u Švedskoj datira 5200 godina pr.Kr.,i može se vidjeti u Švedskom skijaškom muzeju. Vefsn Nordland skija, pronađena je u Norveškoj i datira oko 5100 godine pr.Kr. Crteži pronađeni na stijenama u Norveškoj prikazuju čovjeka na skijama koji drži štap, a ti crteži su iz vremena oko 4000 godina pr.Kr. Na Grendlandu iskopana je skija iz 1010. godine. Postoji još i legenda stara oko 8000 godina pr.Kr. koja kaže da se u Norveškoj dogodila invazija ljudi sa skijama. Također, smatra se da se skijalo na području upravne jedinice Da Hinggan Linga u razdoblju 600 godina pr.Kr. Danas to područje pripada Kini.

Riječ ski dolazi od norveške riječi "skíð"(skid), koja se prema nekim izvorima tumači kao drveni štap ili skija, odnosno ''obložen sa kožom''.

Sondre Norheim (1825.-1897.) iz Norveške smatra se ocem modernog skijanja. Konstruirao je skijaški vez i time omogućio upravljanje skijom tehnikom koju danas nazivamo telemark.

Skijanje kao natjecateljski sport postaje popularan početkom dvadesetog stoljeća. Prva utrka u slalomu održana je u Švicarskoj 1921. godine. Nordijsko skijanje postaje dijelom prvih Zimskih olimpijskih igara 1924. godine, dok je alpsko skijanje na programu zimske Olimpijade od  1936. godine. Natjecanje je održano u

12pt; line-height: 115%; font-family: 'Times New Roman', serif; color: windowtext;">Garmisch-Partenkirchenu u Njemačkoj. Međunarodni skijaški savez FIS (Fédération Internationale de Ski) utemeljen je 2. veljače 1924. godine na kongresu u Chamonix-u. Sjedište je u švicarskom Bernu.

Arnold Lunn britanski planinar, skijaš i pisac, krajem 19 stoljeća počinje propagirati disciplinu slalom kao novu formu skijanja. Natjecanja su održavana na uređenim stazama sa zaprekama, te se ocjenjivala samo ljepota vožnje. Početkom 20 st. na stazama su postavljane umjetne zapreke, a kasnije su zamijenjene zastavicama. Vremenom pravila se mijenjaju a najvažnija je brzina prolaska staze, a ne ljepota kao nekad.

Natjecateljske discipline u alpskom skijanju su discipline: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija te paralelna natjecanja.

 

 

Sljedeće najave