Registracija

Povijest šaha

Robert Kermeci , 08.09.2016 13:14

POVIJEST ŠAHA

Ne postoje uvjerljivi dokazi da šah postoji prije 6. stoljeća u ovom obliku kakav se danas igra. Pronađene su dvije figurice za vrijeme arheoloških istraživanja u Uzbekistanu. Bile su izrađene od slonovače za vrijeme vladavine cara Huviške, a stručnjaci pretpostavljaju da su to šahovske figure.

Jedna od preteča modernog šaha bila je i indijska čaturanga, sanskrtski naziv za bitku formacija, gdje su figure predstavljale kralja, njegove mudrace i četiri vojske: slonove, dvokolice, konjicu i pješaštvo. Bacanjem kocke određivalo se kretanje figura. Igra se spominje i u indijskom epu Mahabharati. Igranje čaturange procvalo je u sjeverozapadnoj Indiji oko 7. stoljeća. Prema povjesničarima čaturanga postupno evoluira u šatrandž (shataranj) koji se igrao u Iranu. U toj igri pobjednik je bio onaj koji je zarobio kralja. Oko 750. godine šah je došao u Kinu, a do 11. stoljeća stigao je i do Japana i Koreje.

Čaturanga ili pak šatrandž dolaze u Europu preko Perzije, Bizanta širenjem Arapskog carstva. Najstarija zapisana igra pronađena je u rukopisu iz 10. stoljeća gdje je igrao povjesničar iz Bagdada protiv tri kalifa i učenika.  Al-Lajlaj autor je prve knjige 910. godine o šahu, u kojoj su sadržane analize otvaranja. Karlo Veliki dobio je na poklon od kalifa Haruna-al Rašida šah izrađen od slonovače.

Najpoznatija zbirka šahovskih figura, njih 78 izrađene su od morževih kljova, a nađeni su 1831. godine na otoku Lewis koji pripada otočju Outer Hebridi, sjeverozapadno od Škotske. Potječu iz 11. ili 12. stoljeća, a pretpostavlja se da su ih izradili Vikinzi.
Šah je povremeno zabranjivan od kraljeva. Luj IX. zabranio je igranje šaha ​​u Francuskoj 1254. godine. Popularnost šaha je rasla, te je često povezan s bogatstvom, znanjem i moći. Zaljubljenici u šah bili su engleski kraljevi Henrik I. i II., John i Richard I., Filip II. i Alfonso X. u Španjolskoj, te Ivan Grozni iz Rusije. Šah je bio poznat kao kraljevska igra još u 15. stoljeću.

Službeni svjetski prvaci imenuju se od 1851. godine. Svjetsko prvenstvo u šahu prvi puta je održano 1886. godine za muškarce, dok je za žene prvo Svjetsko prvenstvo bilo održano 1927. godine. Od iste godine održava se i Šahovska Olimpijada u Londonu.

Sljedeće najave