Registracija

POVIJEST RUKOMETA

Robert Kermeci , 10.01.2017 19:21

POVIJEST RUKOMETA

Vjeruje se da je rukomet jedna od najstarijih igra na svijetu. Neki povjesničari smatraju da je ljudima u davnoj prošlosti lakše bilo manipulirati rukama nego nogama. Postoje čvrsti dokazi da su stari Grci i stari Rimljani igrali igre koje smatraju pretečama modernog rukometa. Svoju igru Grci su zvali ''Urania''. Kao što je prikazano na slici u Homerovoj Odiseji, upotrebljavala se lopta napravljena od ljubičaste vune. Rimljani su igrali ''Harpaston'' u kojoj natjecatelji bacaju loptu preko linije. Dokazano je da se slična igra rukometu igrala i na Greenlandu, u Egiptu, te u doba srednjeg vijeka u Europi. Jedan od tih sportova koji se igrao u Njemačkoj zvao se ''Fangballspiel'' što bi se otprilike moglo prevesti kao ''igra hvatanja lopte''. Rukomet kakvim ga znamo danas nastao je od tri sporta koji su se neovisno razvijali u tri europske zemlje a to su Češka, Njemačka i Danska.

Hazena je igrana u rane 1892. godine u Češkoj a ideju toj igri dali su Vraclav Karas i Antonin Kristof i u Pragu je prvi put demonstrirana. Igrala se na terenu 48x32 metara sa dva poluvremena od  25 minuta. Igralište je bilo podijeljeno na tri jednaka dijela pa su se vratar, obrambeni igrači, srednji igrači i napadači mogli kretati samo u dozvoljenom dijelu terena.

Danska verzija rukometa zvala se ''Handbold'', a osnovna pravila napisao je Holger Nielsen 1898. godine. Obnovio je pravila te je organizirao natjecanja izvan škole u kojoj je radio. Nielsen je nastupio na Olimpijskim igrama u Ateni 1898. godine i osvojio broncu u mačevanju, kao i broncu u gađanju pištoljem na 30 metara. Vlasnik je i srebrne medalje sa istog natjecanja u rapidnom gađanju pištoljem na 25 metara.

U Skandinavskim zemljama također se u to vrijeme igrala slična igra u zatvorenom prostoru na manjem terenu, sa sedam igrača te je bila bazirana na danskoj verziji rukometa zvanog ''Handbold''.

Njemačka igra slična rukometu zvala se ''Torball'' a stvorena je 1915. godine od gimnastičkog učitelja Maxa Hidena.  Iste godine Karl Schelenz sa Berlinskog Tjelesnog Fakulteta uzima elemente handbolda i torballa te igru naziva handball prevevši riječ s danskog na njemački jezik. Od nogometa je preuzeo igru na terenu, a od košarke tehniku driblanja. U Berlinu je 1917. godine odigrana prva rukometna utakmica na otvorenom igralištu. Prva međunarodna utakmica odigrana je 1925. godine, između Njemačke i Austrije. Njemačka je pobijedila rezultatom 6:3.

Internacionalna rukometna amaterska federacija( IAHF) osnovana je 13.9.1925. godine koja je rukomet kao demonstrativni sport uvrstila u Olimpijske igre 1936. godine. Igrali su samo muškarci a nakon završetka Olimpijade rukomet je izbačen sa igara. Ponovno je vraćen tek 1972. godine na Olimpijadi u Münchenu.

Sljedeće najave