Registracija

POVIJEST RAGBIJA

Robert Kermeci , 05.02.2017 20:43

POVIJEST RAGBIJA

Iako je prema legendi ragbi nastao 1823. godine, antički narodi poput Rimljana i Kineza su od samih početaka civilizacije igrali igre gdje se rukama pokušavalo prenijeti loptu ili slični igrački rekvizit do određenog cilja. Tokom povijesti, diljem svijeta igraju se i razvijaju slične igre, pa tako na Novom Zelandu postoji Ki-o-rahi, u Australiji Marn Grook, u Japanu Kemari, a u Europi svoje inačice imaju Talijani, Škoti, Irci i Velšani.

Prvi detaljniji opis ragbija napisao je William Fitzstephen u razdoblju između 1174-1183. godine. Fitzstephen opisuje događaj za vrijeme ''Pokladnog utorka'' gdje gradska mladež igra igru gdje svatko nosi svoju loptu, a građani i roditelji ih gledaju s puno strasti. Tijekom srednjeg i ranog novog vijeka, bili su brojni pokušaji zabranjivanja ove igre. U razdoblju od 1324. do 1667. godine, zabranjivao se čak u tridesetak zakona, što kraljevskih, a što lokalnih. Kralj Edvard II  izdaje proglas dana 13.4. 1314. godine u kojem pod prijetnjom zatvora brani igranje igre ''iz koje može nastati mnogo zla''. Sir Thomas Elyot 1531. godine napisao je da takva

igra ništa drugo nego skup životinjskog bijesa i ekstremnog nasilja.

No, vratimo se legendi prema kojoj je današnji ragbi nastao. U engleskom gradu Rugbyu 1823. godine igra se igra gdje sudjeluju školske ekipe, a  lopta se udarala nogom. Cilj je ubacivanje lopte u prostor između da stupa. Igrač William Web Ellis hvata rukama loptu i nosi je do protivničkih vrata, a zbunjeni protivnici iznenađeni takvom gestom, trče za Ellisom i obaraju ga na tlo. Ubrzo se takva varijanta igre prihvaća kako u školama u Rugbyu, tako i u ostalim gradovima. Ellis se smatra ocem ragbija. Četiri godine nakon Ellisove smrti pojavljuju se priče koje osporavaju taj događaj, ali svejedno je njemu u čast nazvan Svjetski kup u ragbiju-Webb Ellis Cup.

Prvi ragbi savez formiran je 1871. godine, a iste se godine igra prvi međunarodni susret između Škotske i Engleske. Ragbi se prvi put pojavljuje na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu. Na olimpijskom programu je još 1908., 1920. i 1924. godine. Ragbi je ponovo na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u Brazilu 2016. godine.  International Rugby Board je međunarodni ragbi savez za ragbi union kakav se igra u Hrvatskoj, a osnovan je 1886. godine.

Sljedeće najave