Registracija

POVIJEST ODBOJKE

Robert Kermeci , 02.02.2017 18:05

POVIJEST ODBOJKE

Doznajte sve o povijesti odbojke, tko je izmislio odbojku, kako se prvotno zvala i kada su izdana prva pravila odbojke. Pronađite kad su odigrana prva Svjetska i Europska prvenstva te kad je odbojka uvrštena u program Olimpijskih igara.

Izumitelj odbojke William G. Morgan rođen je 1870. godine u Lockportu (država New York). Nakon diplome na Springfield Collageu dolazi u Holyoke  na radno mjesto direktora fizičkog odgoja što mu omogućuje da svojim radom utječe na vježbe za rekreaciju i razvoj sporta. Radio je na tome da izmisli neku novu igru kojom bi svoj program učinio što raznolikijim. Razmišljao je i o košarci ali je od te ideje odustao radi grubosti. Tako se dosjetio tenisa, ali problem je bio taj što mu za to trebaju reketi, loptice i mreža. Od toga mu se jedino svidjela mreža koju je postavio na visini od 1,98 metara što je iznadprosječna visina muškarca. Kako je odustao od košarkaške lopte zbog njezine težine, tvrtka  A.G. Spalding & Bros izrađuje mu loptu od kože koja je adekvatna njegovim zahtjevima-opsega 65 centimetara i težine 300 grama.

Originalan Morganov naziv za tu igru bio je Mintonette. Morgan prvi puta 1896. godine u Springfieldu na konferenciji u YMCA gimnaziji predstavlja i igrački demonstrira Mintonette sa dvije ekipe svaka sa pet igrača. Nakon demonstracije igre Morgan objašnjava da se igra može igrati i

na otvorenom a ne samo u dvorani kako je prvotno predvidio. Cilj igre je taj da se lopta čim dulje održava u zraku prebacujući loptu iznad mreže s jedne na drugu stranu.

1897. godine izlazi priručnik sa pravilima odbojke kojeg je napisao Morgan. Na spomenutoj konferenciji ime je promijenjeno u Volley ball. To ime se koristilo sve do 1952. godine kada je odlučeno da se piše spojeno kao jedna riječ-Volleyball. Morgan je umro 1942.godine a osnovna škola u Holyokeu nosi njegovo ime.

Odbojka se kao sportska igra širila SAD-om putem sveučilišta, a Kanada je prva strana zemlja u kojoj se odbojka počela igrati. Popularnost odbojke raste pa se počinje igrati u Meksiku, Europi i Aziji gdje se 1913. godine uključuje u program Daleko-istočnih igara u Manili na Filipinima. Pravila se mijenjaju 1918. godine kada se broj igrača smanjuje na šest, te se usvaja  pravilo da je tri puta dozvoljen broj odbijanja lopte.

Međunarodna odbojkaška federacija FIVB (Fédération Internationale de Volleyball), osnovana je u Parizu 1947. godine. Rim je domaćin prvog Europskog prvenstva u odbojci 1948. godine, a 1949. godine u Pragu se održalo prvo Svjetsko prvenstvo. Moskva je organizator prvog Svjetskog prvenstva za žene 1952. godine, dok se u Tokiju 1955. godine održavalo prvo Prvenstvo Azije. U program Olimpijskih igara odbojka je uvrštena 1957. godine, a po prvi put su odigrane na Olimpijadi u Tokiju 1964. godine. Danas FIVB 218 zemalja članica.

Sljedeće najave