Registracija

POVIJEST MAČEVANJA

Robert Kermeci , 04.04.2017 19:47

POVIJEST MAČEVANJA

Mačevanje je kao sport postojao još u starom Egiptu. Postoji rezbarija koja prikazuje borbe mačem koje se odvijaju uz nadzor sudaca, a natjecatelji koriste zaštitnu opremu sa mačevima koji imaju zaštićene vrhove. Od brončanog doba, (2300.-1100/750. god. pr. Kr.), pa do početka 20. stoljeća, mač se uglavnom koristio kao hladno oružje. Moderno mačevanje nastaje u Španjolskoj gdje postoji nekoliko knjiga o mačevanju, a to su ujedno i najstariji sačuvani priručnici o mačevanju sa prostora zapadne Europe. Jednu od tih knjiga napisao je između 1458. i 1471. godine Diego de Valera pod nazivom  '' Treatise on Arms'' ('' Rasprava o oružju''), nedugo prije nego li je Katolička crkva zabranila održavanje mačevalačkih dvoboja. Španjolci u svojim osvajačkim pohodima tokom 16. stoljeća, mačevanje prenose i u druge krajeve svijeta.

Francuz Nicolas Texier de la Boëssière izumio je 1780. godine zaštitnu masku za mačevanje, te time doprinio sigurnosti mačevanja. Rapir mač izumljen je u 16. stoljeću, duž cijele svoje dužine je oštar, a glavno sredstvo napada je ubod. Francuski učitelji su razvili školu koja se zasnivala na prikrivenim pokretima, dvostrukim obranama i složenim napadima. Zakopčana kožna zaštita na kraju oružja bila je nalik na cvijet, tako da je mali mač bio poznat kao ''le fleuret'' te se koristio kao sadašnji floret. Francuske škole malog mača predstavljaju osnove modernog mačevanja. Sredinom 19. stoljeća mačevalački dvoboji prestaju biti način na koji se ispravlja nesporazum zbog mogućeg odsluživanja zatvorske kazne za ubojstvo ili za pokušaj napada. Tako dolazimo do upotrebe épée mača koji je verzija malog mača koji nije oštar. Talijanski učitelji mačevanja pretvaraju sablju iz smrtonosnog oružja u sportsko krajem 19. stoljeća. Mađarski učitelji usavršavaju tehnike korištenja sablje što dovodi do njihove dominacije u mačevanju tokom 20. stoljeća.

Mačevanje je na programu još od prvih Olimpijskih igara 1896. godine sa disciplinama u floretu i sablji ali samo u muškoj kategoriji. Elektronska tehnologija uvodi se u disciplini mač 1936. godine, u floretu 1956. godine, te u disciplini sablja 1988. godine. Žene se prvi put natječu na Olimpijadi 1924. godine u disciplini floret, a u disciplini mač 1996. godine. Međunarodni mačevalački savez FIE (Fédération Internationale d'Escrime), osnovan je 1913. godine u Parizu, a danas mu je sjedište u Lausanni. FIE danas broji 145 zemalja članica. Hrvatski mačevalački savez primljen je u FIE 1992. godine.

Sljedeće najave