Registracija

POVIJEST KUGLANJA

Robert Kermeci , 11.04.2017 16:12

POVIJEST KUGLANJA

Prve igre koje su bile slične današnjem kuglanju datiraju još iz doba drevnog Egipta i za vrijeme Rimskog Carstva. Rimski legionari bacali su kamen tako da bude bačen što bliže drugom kamenu, a ta je igra kasnije evoluirala u boćanje. U razdoblju između 1894. do  1899. godine, engleski egiptolog William Mathew Flinders Petrie (1853.-1942.) zajedno sa J.E.Quiebellom pronalazi u grobu egipatskog dječaka, ostatke primitivnih kuglačkih kugli i čunjeva. Smatra se da su nalazi stari oko 5000 godina.

Engleski kralj Edwarda III 1366. godine, uvodi zabranu kuglanja s namjerom da prisili svoje vojnike da više vremena provode u vježbanju i usavršavanju streljačkih vještina. Kuglanje postaje popularno za vrijeme Henryja VIII gdje u toj igri najviše uživaju plemići. Kuglanje su prakticirali i svećenici, a bočna crkvena lađa poslužila im je kao kuglačka staza. Slične igre kuglanju su varijante kuglanja ''skittles'' i ''kegelspiel''. ''Kegelspiel'' je igra gdje igrač kotura male drvene kugle prema devet čunjeva postavljenih u kvadratnu formaciju.

Kuglanje se u Americi prvi put spominje u knjizi ''Rip Van Winkle'' iz1819.godine, američkog književnika Washington Irvinga, gdje se Rip budi uz zvukove obaranja čunjeva. Zlatno doba kuglanja u Americi je razdoblje između 1940. i 1960. godine gdje su popularizaciji sporta pridonijeli američki vojnici i mediji. Godine 1950. uveden je automatski mehanizam za pozicioniranje čunjeva koji srušene čunjeve smješta u

točan položaj  kako bi bili spremni za sljedeći udarac. Šezdesetih godina prošlog stoljeća i u Velikoj Britaniji kuglanje je popularan sport, ali zbog nedovoljnog interesa tokom slijedećih godina kuglane propadaju a velik dio ih se pretvara u prostore za igranje Binga.

Postoji kuglanje sa devet i deset čunjeva (američko kuglanje). Međunarodna kuglačka federacija izvorno-Fédération Internationale des Quilleurs (FIQ) osnovana je 1952. godine. Sjedište je u američkom gradu Colorado Springsu. Međunarodni Olimpijski komitet priznaje FIQ 1979. godine kao svjetsku kuglačku federaciju. Danas u kuglanju uživa oko 100 milijuna ljudi u više od devedeset zemalja svijeta, a taj broj i dalje raste zahvaljujući raznim video igrama i aplikacijama za mobitele. Broj registriranih igrača i igračica  nadmašuje broj registriranih u mnogo popularnijim sportovima kao što su nogomet i košarka. Kuglanje je danas jedan od najraširenijih i najbolje organiziranih sportova u svijetu.
Sljedeće najave