Registracija

POVIJEST KARATEA

Robert Kermeci , 18.03.2017 20:07

POVIJEST KARATEA

Karate na japanskom jeziku znači prazna ruka/šaka te bi se u slobodnom prijevodu tumačilo kao  ''umjetnosti borbe golih ruku''.

Budistički redovnik Bodhidharma izumio je prije otprilike 1500.godina metodu samoobrane koja je bila vjerojatno izvorni oblik karatea. Legenda govori  kako se putujući od Indije do Kine preko Himalaja, borio golim ruka protiv neprijateljskih domorodaca i divljih životinja. Njegova religija zabranjivala je nošenje oružja. Tokom svog boravka u Kini razvija sustav borbe temeljen na oponašanju pokreta životinja i koristeći uvelike elemente istezanja i dubokog disanja preuzetih iz indijske joge te pokrete kineskog plesa. Kasnije pomaže u širenju samostana Shaolin u kojem su lokalni stanovnici i monasi pronašli utočište skrivajući se neprijateljske vojske. Preko kineskih svećenika vještina karatea  stoljećima se širila po Kini te je došla na Okinawu koji je danas najjužniji japanski otok okupiran od Japanaca još od 17. stoljeća. Pošto je bilo zabranjeno posjedovanje oružja za vrijeme okupacije, starosjedioci bivaju primorani na organizirano učenje borilačkih vještina. Tako se Okinawa danas smatra domovinom karatea a okinavljanski učitelji utemeljiteljima

karatea.

Gichin Funakoshi (1868-1957.), smatra se ocem modernog karatea jer je uveo mnoge promjene kao što je linijsko kretanje te je smanjio broj nožnih i ručnih tehnika koje imaju manju mogućnost upotrebe u samoj borbi. Od samih svojih početaka vještinama karatea podučava ga učitelj Yasutsune Azato a kasnije i Anko Itosu.

Karate se u Europi pojavio početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća u okviru judo klubova a podučavaju ga japanski karate instruktori. Prvi europski nacionalni savez osnovan je 1961. godine u Francuskoj pod imenom French karate. Na Trećem europskom karate kongresu održanom u Parizu 1965. godine formirana je Europska karate unija (EKU).

Prvo europsko prvenstvo održalo se godinu dana kasnije također u Parizu. Pobijedila je Francuska koja je u finalu pobijedila Švicarsku.

1970. godine uvode se težinske kategorije te se osniva Svjetska karate unija (WUKO) danas WKF.  Iste godine Japan  je bio domaćin prvog svjetskog prvenstva u karateu.  Svjetska karate federacija danas ima 181 zemlju članicu sa svih kontinenata, a 53 ih je od toga samo u  Europi.

Sljedeće najave