Registracija

POVIJEST: KAJAK-KANU

Robert Kermeci , 16.02.2017 18:12

POVIJEST: KAJAK-KANU

Kajak su izumili Eskimi i koristili su ga za lov na jezerima, rijekama i obalnim vodama Sjevernog polarnog mora i Beringovog mora. Prvi kajaci izgrađeni su od prošivene tuljanove ili morževe kože razapete preko kobilice (kostura broda). Zapadni Eskimi za kostur broda koristili su drvo, a istočni Eskimi kitove kosti jer na njihovom području ne rastu šume. Pretpostavke su da kajak postoji više od 4000 godina. Najstariji postojeći primjerci kajaka izloženi su u Etnološkom muzeju u Münchenu. Tamošnji ljudi izradili su  mnogo vrsta čamaca a upotrebljavali su ih za različite svrhe. Baidarka je primjerice napravljena na Aljasci sa dvostrukim dnom i kojom je moglo upravljati troje ljudi. Služila je za lov i za prijevoz putnika ili robe. Umiak je čamac kojeg su Eskimi koristili za putovanja i lov, a mogao je prevesti i nekoliko tona robe. Riječ ''kayak'' znači lovački brod. Svaka obitelj je sagradila kajak prema svojim potrebama i veličini a supruge su bile zadužene za šivanje kože na kajaku. Za vrijeme vožnje kajakom, nosili su posebne kožne jakne koje se zovu Tuilik a koje su ih štitile od hladne vode. Danas umjesto Tuilika, kajakaši koriste opremu od sintetičkih vodonepropusnih materijala. Drveni kajaci dominiraju na tržištu sve do 1950. godine kada se uvodi fiberglass (kombinacija stakla i plastike.) Kasnije ih zamjenjuju kajaci izrađeni od plastike i gume koji su jači i otporniji od svojih prethodnika.

Prvi kanu je izrađen u razdoblju između 8040. i 7510. godine pr. Kr., a pronađen je kod sela Pesse u Nizozemskoj prilikom izgradnje autoceste A28.  Izložen je u povijesnom muzeju u Assenu (Drents museum). Aboridžini su izrađivali kanue dubeći debla. Kanadski Indijanci su upotrebljavali kanu kao prijevozno sredstvo, dok se danas slični kanui nazivaju kanadski kanui. Kanui su se izrađivali od brezinog drva a dužine su bili oko 4 m, te težine oko 23 kg. Nosivost je bila velika. Iako su bili osjetljivi na oštećenje, lako su se mogli popraviti. Njihove performanse prepoznali su europski doseljenici, a kanu je odigrao ključnu ulogu u istraživanju Sjeverne Amerike. Za razliku od kajaka, kanu nema zatvoreno nadgrađe. Kod kanua koristi se veslo s jednom lopaticom. Kanuisti kleče na jednoj nozi radi bolje primjene sile, dok su kajakaši u sjedećem položaju. 

Kao sport, kajak i kanu na mirnim vodama prvi put se pojavljuju na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu. Tada su se natjecali samo muškarci, dok je ženska kategorija uvedena na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Međunarodna kajakaška federacija osnovana je 1946. godine, a sjedište je u Laussani. 

Sljedeće najave