Registracija

Povijest golfa

Robert Kermeci , 05.06.2016 19:33

Saznajte sve o povijesti golfa! Doznajte kako je nastao golf i tko je prva žena koja je igrala golf! Pročitajte što je cambuca, paganica ili kolven, te kakve veze imaju pastir, zec i golf!

Povijest golfa

Prvi golfer u povijesti bio je jedan škotski pastir koji je udarao kamenje pomoću svog nakrivljenog štapa. Slučajno je kamenom pogodio jazbinu jednog zeca te pozvao prijatelje da mu se pridruže u nadmetanju tko je spretniji u udaranju i pogađanju kamenja u rupu. Kelti, Kinezi i Nizozemci igrali su igre koje su nalik modernom golfu. Čak i u Rimskom Carstvu postojala je igra koju su zvali paganica, a koja se igrala palicom i kožnom loptom.

 Kolf ili Kolven je igra koja se spominjala u Nizozemskoj, dok je u Francuskoj u 12.stoljeću postojala igra chole. U spomenutim državama nailazimo na nazive igara cambuca, jeu de mail, chole, crosse i pell mell pa se one na neki način smatraju pradomovine golfa.

 Engleski naziv za inačicu paganice je cambuca koja se igrala u 14. stoljeću. 1363. godine  bilo je zabranjeno igranje

u vrijeme blagdana svih ''ispraznih'' igra, među kojima je bila i cambuca. Golf je bio vrlo popularan već 1450. godine u Škotskoj, a parlament je prozvao taj sport na jednom zasjedanju smatrajući da odvlači muškarce od vježbanja gađanja lukom i strijelom i kopljem. Poznati je podatak da je 1500. godine kraljica Marija od Škotske bila prva žena koja je igrala golf .

Prasičkanje je hrvatska igra slična golfu. Štapom se pokušavao ubaciti kamen u rupu.

The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews je utemeljen 1854. godine. Danas je najstariji aktivni golfski klub na svijetu. Taj klub je napisao prva pravila igre koja i danas vrijede. Prve loptice za golf bile su drvene, dok su prvi štapovi bili izrađeni od grana stabala. Kasnije su proizvođači palica za golf dodali završne dijelove zvane ''glave'' od drva, željeza i čelika. Loptica sa gumenom unutrašnjosti uvedena je tek 1900. godine.

PGA (Professional Golf Association) upravlja profesionalnim golfom dok amaterskim golfom IGF ( International Golf Federation). Golf će uz ragbi biti uveden na olimpijske igre 2016. godine u Rio de Janeiru.
Sljedeće najave