Registracija

POVIJEST DIZANJA UTEGA

Robert Kermeci , 30.03.2017 19:11

POVIJEST DIZANJA UTEGA

Dizanja utega spominje se u 5000 godina starom tekstu iz Kine koji govori da su vojnici morali proći test iz dizanja utega kao dio svoje obuke. Disciplina se prakticirala u staroj Grčkoj gdje su utezi bili uglavnom kameni. Podrijetlo riječi bučica tako dolazi iz prakse kad su uklanjali batove iz zvona kako bi ih učinili bešumnim. Natjecanje u podizanju raznih težina zabilježen je i u drevnom Egiptu.

Suvremeno dizanje utega vuče svoje korijene sa europskih natjecanja u devetnaestom stoljeću. Prvi svjetski prvak u dizanju utega u muškoj kategoriji bio je engleski natjecatelj Edward Lawrence Levy. Prvenstvo se održalo u Londonu 28.03.1891. godine, a sudjelovalo je sedam natjecatelja iz šest zemalja.

Dizanje utega prvi put se pojavljuje na  prvim Olimpijskim igrama 1896. godine, a konstantno je na programu od 1920. godine. Na Olimpijadi žene su u dizanju utega

debitirale tek 2000. godine u Sydneyu. Međunarodna federacija dizanja utega IWF (International Weightlifting Federation), osnovana je 1905. godine. Sjedište ITF-a je u Budimpešti.

 EWF (European Weightlifting Federation) ili Europska federacija dizanja utega osnovana je 1969. godine u Varšavi, unatoč protivljenju tadašnjeg vodstva IWF-a. Prvo Europsko prvenstvo u dizanju utega održano je 1896. godine u Rotterdamu. Rijeka je bila grad domaćin 76. po redu Europskog prvenstva u dizanju, održanog 1997. godine.

Svjetska prvenstva održavaju se od spomenute 1891. godine. Dosad je natjecatelji bivšeg SSSR-a vodeći po broju osvojenih medalja, a slijede ih kineski i bugarski dizači utega. Prvo Svjetska prvenstvo za žene održalo se 1987. godine u SAD-u.

Sljedeće najave