Registracija

POVIJEST BOKSA

Robert Kermeci , 24.01.2017 15:58

                                                                                                                                POVIJEST BOKSA

Boks je bio prihvaćen kao sport još za vremena starih Grka na olimpijskim igrama 688. godine pr. Kr. Homerova Ilijada sadrži prvi detaljan prikaz boksačke borbe. Najstariji poznati zapisi i slike datiraju iz doba Sumerana iz trećeg tisućljeća pr. Kr., dok staroegipatski reljef iz drugog tisućljeća prikazuje dva borca koji se bore šakama uz nazočnost gledatelja. Postoje zapisi i od Asiraca, Babilonaca i Hetita. Ipak, najstariji prikaz boksa sa rukavicama je freska iz brončanog doba otkrivena na grčkom otoku Santorini za vrijeme Minojske civilizacije. Pronađeni su i kipovi boksača na Sardiniji na Monte Prama planinama koji datiraju iz razdoblja 2000-1000 godina pr. Kr.

Kasnije su pronađeni detaljni zapisi o borbama sa šakama koje su se organizirano održavale u talijanskim gradovima i pokrajinama u razdoblju između 12. i 17. stoljeća. U Rusiji se borba šakama zvala ''Kulachniy boj'', a u Engleskoj se početkom 16. stoljeća boks u obliku borbe šakama naziva i profesionalni boks. Prvi pisani izvještaj o takvoj borbi objavljen je 1681. godine u novinama London Protestant Mercury a prvi pobjednik u takvim borbama bio je James Figg 1719. godine. Tada se i riječ boks po prvi puta koristi.

New Roman","serif"">Raniji boks nije imao pisana pravila niti je bilo težinskih kategorija, rundi ni sudaca. Stoga je borba bila vrlo kaotična. Prva pravila o boksu napisao je Jack Broughton 1743. godine kako bi se zaštitili boksači u ringu, jer su se ponekad događali i smrtni slučajevi. Broughton je i uveo pravila da se ne smije udarati ispod pojasa, te se ne smije udarati oboreni boksač. Poticao je i korištenje podstavljenih rukavica.   

Pravila su se mijenjala sve do 1838. godine kada nastaju Londonska pravila koja definiraju prostor za borbu i zabranjene udarce pa se boks zbog toga često i naziva ''plemenitom vještinom''.

Moderna pravila boksa pod nazivom Pravila Markiza od Queensberrya nastaju 1867.godine.  Pravila su tako nazvana jer ih je predstavio i patentirao John Douglas koji je deveti markiz od Queensberrya, iako ih je napisao John Graham Chambers velški sportski djelatnik. Chambers ih je napisao za potrebe amaterskog prvenstva održanog na terenu Lillie Bridgeu koji je bio u blizini današnjeg stadiona FC Chelsea.

Boks se u današnje vrijeme dijeli na profesionalni i amaterski. Amaterski boks je kao sportska disciplina na Olimpijskim igrama, dok profesionalnim boksom upravljaju šest različitih federacija.

Sljedeće najave